Sinucideri în rândul studenţilor francezi din Cluj. Franța ia măsuri

Data publicării:
sinucigase cluj

Vestea că două studente din Franţa, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, s-au sinucis, una în martie, alta o lună mai târziu, a provocat îngrijorare în comunitatea studenţilor francezi din oraş, dar şi la Institutul Francez, mai ales după ce a fost comunicat diagnosticul medicului.

Burn-out sau epuizare profesională e un rău care îi afectează pe mulţi dintre studenţii la medicină, atât aici, cât şi în Franţa. Toţi studenţii de la medicină au risc de burn-out”, spune Pascal Pannetier, psihiatru francez.

Anca Buzoianu, decanul Facultăţii de Medicină Generală de la UMF Cluj spune că este foarte important să faci ceea ce eşti capabil să faci. „Toată lumea vrea să fie chirurg sau să aibă o profesie spectaculoasă în domeniul medical, dar poate nu toţi sunt şi capabili să facă acest lucru”, arată Anca Buzoianu.

Unii studenţi francezi recunosc că adaptarea cu sistemul universitar românesc a fost dificilă.

Nassour Firasse este student în primul an la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca. A venit să studieze în România pentru că în ţara natală examenul de admitere era mult mai greu. A descoperit însă că nici la Cluj nu este chiar uşor.

„În primul semestru nu mi-a fost deloc uşor aici. E o universitate nouă, un loc nou şi te poţi simţi în primă instanţă destul de singur”, mărturisește Nassour Firasse.

După terminarea studiilor, Nassour Firasse, la fel ca mulţi dintre colegii lui, ar vrea să se întoarcă în Franţa, să profeseze acasă. Au însă de înfruntat o piedică în plus, pentru că nefiind studenţi în Hexagon, nu li se permite accesul la o platformă online de pregătire.

Nu avem voie să accesăm platforma online pentru a ne pregăti pentru acest test, cel de la sfârşitul anului şase şi astfel există o diferenţă între studenţii de aici şi cei de la acolo, din Franţa. Suntem şi noi francezi şi nu mi se pare corect, dar acum avem discuţii cu organizaţii din Franţa pentru a rezolva această problemă”, explică Ralph Boutros, student francez în anul II.

Îngrijorat de situație, Ministerul francez de Externe a trimis la Cluj un psihiatru, care va încerca să prevină sinuciderile în rândul studenţilor străini.

A fost creat un număr de urgenţă. 45 de studenţi sunt voluntari pentru a asigura acest serviciu de urgenţă telefonic. Sistemul funcţionează prin rotaţie, 48 de ore, un student ţine telefonul 48 de ore şi apoi îl dă altcuiva. Se angajează să răspundă la telefon indiferent dacă sunt la cursuri sau chiar în timpul nopţii”, explică Solene Noret, vicepreşedintele Organizației Studenţilor Francezi Mediciniști.

A trebuit să reacţionăm foarte rapid şi am încercat să ne coordonăm eforturile cu autorităţile locale, cu Prefectura, dar şi cu reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie, precum şi cu Ministerul de Externe al Franţei, pentru că la nivelul Ministerului de Externe s-a creat o celulă de criză în urma acestor evenimente”, susține Benoit Bavouset, directorul Institutului Francez din Cluj.

Studenţii francezi au la dispoziţie şi un sistem de consultanţă online, printr-un parteneriat cu un serviciu medical de urgenţă din Franţa. În Cluj-Napoca este cea mai mare comunitate de studenţi francezi din Europa de Est. Peste 1.100 de tineri studiază Medicină şi Farmacie, Ştiinţele Agricole şi Medicina Veterinară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri