Crește numărul școlilor din București care rămân închise. Mai multe școli din scenariul galben au cerut să treacă la scenariul roșu

Data actualizării: Data publicării:
Un parinte isi duce fetita la scoala
Greva din învăţământ schimbă calendarul înscrierii în clasa pregătitoare. Foto: Guliver/ Getty Images

ACTUALIZARE ORA 20:00 Sunt opt școli care trec din scenariul galben în scenariul roșu. Acestea au fost anunțate de Prefectura București, după ședința Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență:

1. Școala Postliceală Sanitară ”Sf. Vasile cel Mare” - str. Gheorghe Pop de Băseşti nr. 26a, sector 2
2. Colegiul Național Școala Centrală – Str. Icoanei nr. 3, 5, sector 2
3. Școala Gimnazială Leonardo Da Vinci – Str. Gheorghe Petrașcu, sector 3
4. Gradinița nr. 245 - Str. Tunsu Petre nr. 9, sector 5
5. Școala Gimnazială 280 - Str. Serg. Ghe. Donici nr. 4a, sector 5
6. Școala Gimnazială 126 - Str. Lereşti nr. 12, sector 5
7. Școala Gimnazială Adrian Păunescu - Al Valea Prahovei nr. 1, sectorul 6
8. Gradinița Zâna Florilor – Str. Cetățuia nr. 10, sector 6
 
"Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât ca, începând cu data de 14.09.2020, să se suspende procesul de învăţământ organizat în modalitatea 'faţă în faţă', pentru o perioadă de 14 zile, pentru Grădiniţa Teddybar din Şoimăreştilor nr. 29, Sector 1, Bucureşti şi pentru Colegiului Economic Viilor Bucureşti din şos. Viilor nr.38, sector 5, Bucureşti", se menţionează în comunicat.

De asemenea, au trecut din scenariul roşu în scenariul galben:

  • Şcoala Gimnazială 179 din sectorul 1
  • Şcoala Gimnazială 156 din sectorul 6
  • Colegiul Tehnic de Poştă şi Telecomunicaţii Ghe. Airinei din sectorul 6
  • Şcoala Primară Rainbow Kids din sectorul 5
  • Grădiniţa Garmy Kids din sectorul 4.

Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti adoptase, joi, o hotărâre prin care a aprobat scenariul galben de organizare şi desfăşurare a cursurilor în 595 de unităţi de învăţământ din Capitală, scenariu avizat de Direcţia de Sănătate Publică şi Inspectoratul Şcolar. De asemenea, se aprobase scenariul roşu de organizare şi desfăşurare în cinci unităţi de învăţământ din Capitală.

 ACTUALIZARE ORA 19:00 Ministrul educației a anunțat într-o conferință de presă că la acest moment sunt 29 de școli din București care au adoptat scenariul roșu. Alte 607 de unități de învățământ sunt în scenariul galben.

Numărul școlilor care rămân închise a crescut, pentru că mai multe școli din scenariul galben au cerut să treacă la scenariul roșu din cauza unor lucrări de reparație și reabilitare care nu au fost terminate. La această oră este încă în desfășurare o ședință a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență și decizia încă nu este bătută în cuie, dar acestea au fost datele transmise ministrului educației înainte de conferința de presă.

Școlile din scenariul roșu vor face învățământ exclusiv online.

ACTUALIZARE: Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, sâmbătă, după întâlnirea cu inspectorii școlari, că în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență se va lua decizia schimbării scenariului aplicat în cazul a două unități de învățământ, acestea urmând să treacă la cursuri exclusiv online, având în vedere că au fost depistate noi cazuri de COVID-19.

„Este vorba despre școala centrală și o grădiniță, «Zâna Florilor». Au solicitat, prin decizia consiliului de administrație, care a fost transmisă la inspectoratul școlar azi. Așteptăm să se întrunească Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență ca să dea și hotărârea pentru scenariul roșu în aceste cazuri.

La gradiniță așteptăm definitivarea anchetei DSP, pentru că s-a anunțat abia asear”, a spus Anisie.

Ministrul a precizat că profesorii și învățătorii care vor fi izolați acasă vor putea participa la cursuri în această perioadă în sistem online, precum în perioada în care au fost suspendate cursurile.


ACTUALIZARE: Ministrul Educației, Monica Anisie, a afirmat că scenariile aplicate la începerea școlilor din Capitală s-ar putea schimba, dacă inspectorii școlari consideră că este nevoie. 

”Ieri am avut o discuție și cu domnul prefect la Inspectoratul Școlar și cu inspectorul școlar general de la București, precum și cu doamna director de la DSP. I-am rugat să verifice toate scenariile pe care le-au propus unitățile de învățământ și să decidă dacă este nevoie să revizuiască unele scenarii.

Mai există și o situație care a apărut la școala centrală, azi vor decide. Eu merg la Inspectoratul Școlar al Municipiului București să vedem care este situația de ieri și până astăzi.

Eu merg la ora 09.00 la întâlnire cu inspectorii școlari generali adjuncți, cu inspectorul general și cu inspectorii pentru dezvoltare instituțională de la fiecare sector în parte.

Suntem într-o dinamică, dacă se întâmplă ceva trebuie să luăm decizii rapide, să intervenim acolo unde este cazul”, a declarat Anisie.


Știre inițială;

Galben sau roşu, aceasta este ghicitoarea pe culori pe care directorii şcolilor din Bucureşti trebuie să o desluşească până mâine. Cu numai o zi înainte de marele început din educaţie, numărul şcolilor din Capitală încadrate, deocamdată, în scenariul roşu ar putea să scadă, pentrcă duminică dimineață va avea loc o ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență pentru o nouă împărțire. 

Potrivit surselor Digi24, situația la nivelul municipiului București stabilită joi în urma Comitetului Municipal s-ar putea schimba. Deocamdată, se știe că sunt 595 de unități de învățământ, de stat și particulare, încadrate în scenariul galben (lista poate fi consultată aici) și 17 unități de învățământ în scenariul roșu. Este foarte posibil, însă, ca o parte dintre școlile încadrate în acest ultim scenariu, cel de avarie, să treacă pe scenariul galben, întrucât situația de la nivelul unităților de învățământ pare că are șanse să se îmbunătățească. Un exemplu ar fi la Școala „Sf. Andrei” din Sectorul 6 al Capitalei, unde efectiv peste noapte au ajuns acele containere în care se pot organiza clase modulare, aceasta fiind varianta salvatoare pe care autoritatea locală a găsit-o pentru a-i organiza mai bine pe elevi în clase.

Duminică dimineață ar urma să aibă loc o ședință la Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Se așteaptă decizii importante și după vizita pe care ministrul educației, Monica Anisie, a făcut-o sâmbătă în Sectorul 5 al Capitalei, unde a mers în teren să vadă situația Școlii gimnaziale nr. 280.  Această școală, încadrată inițial în scenariul galben, nu este în realitate pregătită să înceapă cursurile, întrucât încă mai sunt lucrări de renovare nefinalizate. Conducerea școlii a propus scenariul roșu până la 1 octombrie, iar ministrul a mers să vadă personal care este stadiul lucrărilor.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri