Șomeri cu diplomă în România. După facultate, mulți tineri fac cursuri de reconversie profesională

Data publicării:
someri-1

Cristina Vieru are 25 de ani şi a absolvit Facultatea de Biologie din Iaşi. După ce a primit diploma şi-a căutat un post de biolog. Nu a găsit locul de muncă la care visa, aşa că s-a înscris la un curs de reconversie profesională, unde se pregăteşte să devină coafeză.

„În adolescenţă visăm mult. Probabil că m-aş fi văzut un biolog de succes, dar s-au mai liniştit, s-au potolit visele”, mărturisește tânăra.

Şi asta pentru că în România, pe piaţa muncii, ar fi nevoie în proporţie de 80 la sută de muncitori calificaţi şi meseriaşi, arată datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Astfel, unul din cinci absolvenţi de facultate ajunge să fie şomer.

„Poate de mici am fost învăţaţi cu studiile că sunt foarte importante şi mai mult de asta am ales să fac şi eu o facultate”, spune Cristina Vieru.

În întâmpinarea acestor tineri vine şi Comisia Europeană care a alocat 100 de milioane de euro pentru înfiinţarea unor Centre de Garanţie. Acestea ar urma să ofere şomerilor consiliere şi cursuri de formare profesională. Specialiştii în recrutare spun că şcoala românească nu ţine cont de cerinţele de pe piaţa muncii.

„Angajatorii vor, în primul rând, cel mai important şi de departe, oameni civilizaţi şi serioşi şi educaţi. Ei sunt angajaţi în proporţie de 90% pe impresia pe care o fac la interviu”, precizează George Butunoiu, specialist în recrutare.

La sfârşitul anului trecut, peste 94.000 de tineri îşi căutau un loc de muncă. Aceeaşi problemă o au şi alte state ale Uniunii Europene. Într-o situaţie disperată sunt Grecia şi Spania, unde rata şomajului se apropie de 60 la sută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri