Studiile în străinătate, vis devenit realitate pentru adolescenţii români

Data publicării:
studii strainatate

  

Sabina Neguţ e studentă în anul al patrulea la Drept şi Business, Universitatea din Huddersfield. N-a fost olimpică în liceu, nu a avut 10 pe linie şi nici familia ei nu are mulţi bani. A avut însă ambiţia să studieze în Marea Britanie şi a reuşit.

Pe partea de cazare şi mâncare, în primele luni m-au ajutat părinţii mei, pentru că nu aveai altă posibilitate la început, iar după aceea am reuşit să îi ajut eu pe ei, să spunem aşa, pentru că m-am angajat part-time. Este încurajată munca încă din facultate, pentru a caştiga experienţă, pentru cv, pentru a te ajuta profesional”, spune Sabina Neguț, studentă în Marea Britanie.

Acum, Sabina îşi acoperă singură cheltuielile lunare de 600 de lire sterline.

„Politica lor spune că nu poţi lucra mai mult de 15 ore, ceea ce mi se pare o nimica toată, pentru că am suficient timp şi să învăţ şi să mă duc la muncă şi să îmi văd de lucrurile mele personale”, mai spune Sabina.

Pentru studenţii străini, Marea Britanie are şi un sistem avantajos pentru plata în rate a taxelor de şcolarizare, ce se întinde pe o perioadă de 30 de ani. Însă dosarul pentru asemenea studii trebuie pregătit cu un an înainte.

Trebuie să se vadă orientarea academică, dar foarte mult contează şi scrisoarea de motivaţie. Eseul motivaţional prin care practic încerci să convingi că încerci să studiezi”, spune Cătălina Spahiu, consilier educaţional Integraledu.

Universităţile de top apreciază mult şi activităţile extraşcolare. Mihai Barbu ştia asta şi a făcut voluntariat, ceea ce l-a ajutat să fie admis la Imperial College London, specializarea informatică.

„Contează foarte mult pentru că arată că eşti o persoană polivalentă. Ce am mai citit e că dacă tu eşti o persoană sportivă, faci lucruri în mai multe domenii, nu eşti predispus să clachezi când ai o problemă doar în domeniul tău, cred că la asta se uită”, spune Mihai Barbu, student la informatică la Imperial College London.

Indiferent de criteriile după care îşi selectează studenţii, un lucru e clar: universităţile din străinătate îi respectă şi îi ajută să evolueze.

Universităţi din Marea Britanie, Olanda, Germania, Austria, Danemarca, Elveţia şi Statele Unite vin cu oferte la târgul de consultanţă educaţională organizat în Bucureşti la sfârşitul acestei săptămâni. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri