Sute de locuri bugetate și mii de locuri cu taxă au rămas neocupate în universități

Data publicării:
universitate ASE mediafax-1

După prima etapă de înscriere, universităţile au rămas cu sute de locuri libere la buget şi de ordinul miilor din cele cu taxă. Şi aceasta în condiţiile în care, în acest an, rectorii spun că au avut cu aproape o mie de înscrieri mai multe faţă de anul trecut. Explicaţia vine însă din atitudinea absolvenţilor de liceu pentru care înscrierea la facultate a devenit o loterie. Nu s-au mai uitat la bani şi şi-au depus dosarele la foarte multe facultăţi, iar apoi, odată acceptaţi la una, se retrag de la celelalte.

La Universitatea Politehnică din Capitală au rămas libere aproape 800 de locuri, dintre care peste 300 la buget şi mai mult de 400 la taxă. Chiar şi asa, cea de-a doua sesiune din toamnă îşi va menţine admiterea pe bază de examen, aşa cum a fost în prima etapă la majoritatea facultăţilor de aici.

În schimb, Academia de Studii Economice a decis să nu mai organizeze examen şi să îi primească pe studenţi doar pe baza dosarului. Asta, după ce mai bine de un sfert din locurile bugetate au rămas goale.

„Noi avem, totuşi, la universitatea noastră specializări unde capacitatea de şcolarizare este mai mare şi suntem acreditaţi în acest sens. Economia de piaţă lucrează şi în domeniul educaţional”, explică Pavel Năstase, rectorul Academiei de Studii Economice.

Şi la Universitatea Bucureşti au rămas, după prima sesiune, aproximativ 300 de locuri libere bugetate şi tot atâtea cu taxă. Sesiunile din toamnă vor respecta însă aceeaşi metodă de admitere ca în prima sesiune.

În Cluj-Napoca, la Universitatea Babeş-Bolyai, au rămas libere peste 700 locuri bugetate, iar la Universitatea din Craiova au rămas neocupate 215 la buget şi aproape 1.400 la taxă.

Nici universităţile private nu stau prea bine. De exemplu, la Universitatea Dimitrie Cantemir s-au ocupat până acum 2500 de locuri, iar restul până la 4000 rămân pentru cea de-a doua sesiune, din toamnă.

Ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu, vrea ca, de anul viitor, universităţile să primească banii în funcţie de numărul absolvenţilor care reuşesc să se angajeze în domeniul studiat.

„Ar fi interesant de văzut, în limita posibilităţilor, cum pot fi finantaţe şi acele domenii de avangardă care sunt la limita cunoaşterii şi care într-un viitor mai îndepărtat poate vor constitui priorităţi”, este de părere George Darie, rectorul Universităţii Politehnica.

Este vorba aici despre facultăţi care pregătesc absolvenţi specializaţi în domenii precum nanomateriale sau energetica cosmosului, domenii în care angajarea nu este imediată. Mai mult, rectorii atrag atenţia şi asupra faptului că absolvenţii trebuie pregătiţi şi pentru meserii cerute cu precădere peste hotare, nu doar în ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri