Tehnici de citire rapidă. Cum pot fi memorate 500 de cuvinte într-un minut

Data publicării:
citire rapida

Cristian a terminat anul acesta Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Capitală. A luat bacalaureatul cu media 9,80 şi a fost acceptat la University of Birmingham din Anglia. Succesul pe care l-a obţinut se datorează exerciţiilor intense de citire şi memorare rapidă pe care le-a descoperit în urmă cu câteva luni, spune acesta.

De exemplu, la română am citit o carte de critică într-o oră”, susține Cristian Hanciuc.

Digi24 l-a testat, ca să verifice în cât timp citeşte şi înţelege două pagini la prima vedere. I-a luat mai puţin de 30 de secunde. „Se vorbeşte despre Lozanov şi despre şcoala lui şi felul în care el a arătat prin diferite studii modul în care ambientul influenţează felul de învăţare şi memorare al copiilor”, a rezumat Cristian Hanciuc.

Cristian citea iniţial 40 de cuvinte pe minut. Acum el ajuns la o performanţă de 500 de cuvinte lecturate şi memorate tot în 60 de secunde. „Pur şi simplu tu reţii textul fără să ai acea voce în cap, care există de obicei când citeşti un text.Nu are încărcătură emoţională, ci pur şi simplu reacţionezi direct cu informaţia”, explică proaspătul absolvent de liceu.

Viteza de citire poate fi şi de 1500 de cuvinte pe minut, dacă nu se memorează conţinutul. Este cazul lui Radu Tîrsînă, redactor online şi freelancer, care în două ore parcurge 3.000 de articole. „Îmi trebuie doar o secundă ca să scanez 50 de cuvinte, ca să-mi dau seama dacă acele cuvinte-cheie pe care le caut se găsesc acolo şi dacă am nevoie de articolul ăsta”, a dezvăluit Radu secretul lui.

La aceste performanţe a ajuns după ce a exersat timp de o lună citirea rapidă cu ajutorul unui aparat inventat de ieşeanul Radu Budei. Sistemul este simplu: cuvinte sau grupuri de cuvinte sunt acoperite şi apoi descoperite cu o viteză de o fracţiune de secundă, timp în care ochiul se obişnuieşte să le citească.

„La un nivel mai avansat, avem exerciţii în care cuvintele sunt sub forma unei fraze lungi dispuse pe rânduri, astfel încât atunci când cursantul lucrează cu aparatul şi citeşte, el vede câte două, trei cuvinte şi le uneşte în minte, astfel încât să înţeleagă despre ce era vorba în această propoziţie”, explică Alexandru Bordea, specialist în educație non-formală.

Timpul de memorare, spun specialiştii, poate fi mărit şi mai mult dacă ascultăm muzică. Dar nu de orice fel. Alexandru Boldea vorbește despre sistemul binaural. „Adică sunt două semnale diferite, cu o diferenţă de 10 hertzi (...), este frecvenţa specifică undelor alfa în care noi putem învăţa foarte uşor, când ambele emisfere lucrează împreună”, explică specialistul.

Cea mai mare viteză obţinută până acum este de 10.000 de cuvinte pe minut, adică trei volume de proză într-un sfert de oră, performanţă atinsă de unul dintre elevii inventatorului. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri