Tinerii români, dezinteresați de agricultură

Data publicării:
agricultura

Elevii români nu sunt interesaţi de agricultură. Tot mai multe licee cu profil agricol din ţară îşi completează cu greu clasele. Dascălii explică situaţia: elevii din mediul rural se orientează spre alte domenii mai atrăgătoare.

În urmă cu 20 de ani, specializările mecanic agricol şi agricultură atrăgeau sute de elevi din Cudalbi şi localităţile învecinate, la Liceul Agricol. Acum, din ce în ce mai puţini copii vin la acest liceu. Doar în ultimii cinci ani, numărul lor scăzut cu aproape 200.

Anul acesta la profilul agricultură, unitatea şcolară nu are nicio clasă de a 9-a. Din lipsă de elevi, s-a decis ca această clasă să se înfiinţeze o dată la doi ani.

Irina Ionescu, director Liceul Tehnologic Cudalbi: „Elevii sunt atraşi în mod special de meserii care nu necesită atâta muncă, cum este cea din agricultură.”

O altă cauză a scăderii numărului de elevi este şi lipsa locurilor de muncă în acest domeniu.

Vasile Palade, maistru instructor: „Locuri de muncă sunt foarte puţine. Au apărut utilaje performante. La o secţie erau 80, 90, de tractorişti, mecanici agricoli. Acum o asociaţie de 1.000 de hectare are 2, 3, 4 mecanizatori.”

Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi la liceul din comuna Corod.

Mioara Enache, inspector şcolar general: „În situaţia în care nu se fac aceste clase, elevii chiar dacă sunt puţini sunt repartizaţi la un alt profil.”

Dacă liceele cu profil agricol duc lipsă de elevi, facultăţile în domeniu sunt la mare căutare.

Ciprian Vlad, seretar comisia de admitere UDJ Galaţi: „Cea mai căutată specializare în cadrul Facultăţii de Inginerie şi Agronomie din Brăila este specializarea de agronomie unde deja s-au ocupat locurile.”

Toate cele 37 de locuri la buget, dar şi locurile la taxă au fost ocupate din prima sesiune de admitere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri