Tinerii români, finaliști la NASA. Merg pe cont propriu, pentru că ministerul nu îi finanțează

Data publicării:
tineri timisoara nasa

Pentru al treilea an consecutiv, elevii unui liceu din Timișoara se califică în finala unei competiții internaționale organizate de NASA și MIT, una dintre cele mai prestigioase universități din lume. Ministerul Educației nu finanțează astfel de concursuri, aşa că tinerii fac rost de fonduri din donaţii. Au nevoie de cel puţin 15.000 de euro, bani pentru transport, cazare și mâncare. Trebuie să se grăbească, deoarece finala este la sfârşitul acestei luni.

România nu duce lipsă de genii, deşi investiţiile din educaţie se lasă aşteptate de trei decenii. Sebastian Maleș, elev în clasa a 12-a la liceul Grigore Moisil din Timișoara, vrea să arate că știe matematică, informatică și fizică mai bine decât toţi, în finala competiției "Zero Robotics". Participarea lui, alături de echipa din care face parte - "Casiopeea" - este însă incertă. Nu au încă banii pentru plecarea la Boston, acolo unde are loc competiția organizată de NASA și MIT, iar autoritățile statului nu finanțează acest concurs.

Sebastian Maleș, finalist "Zero Robotics": E o situație puțin incomodă, e competiție foarte mare și organizată de niște asociații extrem de mari, de mulți ani. Dar facem tot posibilul să ajungem în finală și să reușim să ne vedem codul cum rulează live pe stația internațională.

Sergiu Popescu, finalist "Zero Robotics": Este o atmosferă foarte competitivă fiindcă acolo sunt unii dintre cei mai deștepți elevi, acum studenți din întreaga lume.

Cătălin Mihai Țiu, finalist "Zero Robotics": Am strâns suma de 7 mii de euro și am avea nevoie de cel puțin încă pe atât pentru a strânge toți banii de care avem nevoie pentru bilete, cazare și mâncare."

În finala concursului de robotică s-au calificat aproape 50 de echipe, de pe toate continentele. Codurile create de elevi vor rula pe Stația Spațială Internațională.

Vlad Lupulescu, finalist "Zero Robotics": Mi-am demonstrat mie că pot să realizez ceva pe lângă diplome și cel mai important e că putem să ne vedem codul pe stația spațială.

O organizație nonguvernamentală a ajutat în ultimii ani echipele din Timișoara calificate în finala acestui concurs cu strângerea fondurilor. O face și în acest an.

Radu Ticiu, reprezentant ONG: De 3, 4 ani deja încercăm să îi ajutăm să intre în contact cu sponsori locali. Avem deja sufiente dovezi că autoritățile locale, centrale au dificultăți în a înțelege importanța unor asemenea participări.

Digi24 a solicitat un punct de vedere și din partea Ministerului Educației Naționale cu privire la criteriile care stau la baza deciziei de acordare a unui sprijin financiar pentru competițiile internaționale. Până la ora difuzării acestui reportaj, nu am primit niciun răspuns.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri