Tot mai aproape de manualul unic

Data actualizării: Data publicării:
170911_manuale vechi scoala elevi AN_SCOLAR_15_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Se fac paşi mari pentru ca manualele şcolare obligatorii să fie făcute de o singură editură.

170911_manuale vechi scoala elevi AN_SCOLAR_15_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Deputaţii au dat undă verde ordonanţei care trece Editura Didactică şi Pedagogică în subordinea Ministerului Educaţiei şi stabileşte ca aceasta să editeze manualele obligatorii.

Acum, actul normativ va merge pentru promulgare la preşedintele ţării. Între timp, aşteptăm o decizie din partea aleşilor şi în privinţa legii manualului unic.

Ambele proiecte au fost iniţiate de fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, şi au fost criticate atât de edituri, cât şi de profesori, pentru că, spun ei, duc la monopolizarea pieţei manualelor.

Citiţi şi:

Ce ar însemna manualul unic pentru elevii din România. Ce spun experții

În Austria, pentru fiecare materie există 20 de manuale diferite. În Germania sunt 16 curricule, cu manuale proprii, pentru fiecare land în parte! În Bulgaria și Serbia există o selecție a manualelor și doar cele mai bune pot fi folosite. Nu doar europenii se declară împotrivă unui manual unic. În SUA, de exemplu, elevii învață după unele dintre cele mai performanțe manuale. Așa cum este în cazul statului California.

Polonia și Ungaria sunt ultimele țări din Europa care au încercat introducerea manualului unic. S-a renunțat rapid la idee, pentru că promovau stereotipuri și nu erau tipărite la timp.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri