Un nou an școlar fără manuale

Data publicării:
manuale elevi

Noul an şcolar începe iar fără manuale noi pentru o generaţie care este pentru a patra oară consecutiv în această situaţie. 150.000 de elevi care intră în clasa a IV-a vor primi cărţi vechi pentru că tipărirea celor noi e blocată în scandalul licitaţiilor. În schimb, liceenii din clasele a XI-a şi a XII-a vor avea în premieră manuale asigurate de şcoală.

 

- Geografie, Matematică de la Editura Aramis.

- Acestea sunt din stocurile vechi.

- Vechi, vechi. Ştiinţele Naturii.

- Tot stoc vechi.

- Ce aveţi nou?

- Avem caiete de lucru, nu manuale. Caietele de lucru. Geografie, Educaţie Civică.

- Ok, deci în principiu caiet de lucru, nu aveţi manuale noi.

Eugen Ilea este unul dintre sutele de mii de părinţi care s-a lămurit că trebuie să cumpere manualele pentru copii. Tot setul îl costă cel puţin 120 de lei.

Eugen Ilea, părinte: „Părinţii pot achiziţiona manualele foarte uşor, iar pentru recuperarea banilor investiţi se pot adresa ministerului, pentru recuperarea acestor bani, cu condiţia ca acest lucru să se facă prin intermediul asociaţiilor de părinţi.”

Lipsa manualelor ridică şi alte probleme. Învăţătorii vor trebui să-şi pregătească singuri materiale suplimentare.

Gabriela Teşileanu, învăţătoare: „Ne vom baza foarte mult pe materialul imprimat cu mijloace proprii, ale şcolii, ale noastre personale. Cumva trebuie să suplinim lipsa manualelor.”

Ministerul Educaţiei nu ştie când se va termina blocajul generat de eternele contestări ale licitaţiilor. Promite însă elevilor de clasa a IV-a că vor avea manualele de matematică şi engleză până la 1 noiembrie.

Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt la Ministerul Educaţiei: „Pe măsură ce aceste contestatii vor fi rezolvate putem prelua procesul mai deprate, respectiv acord cadru cu editorii, ISBN- uri, editorii și livrare de manuale. E un proces care durează din păcate şi nu ţine exclusiv de noi.”

În schimb, liceenii din clasele a XI-a şi a XII-a vor primi pentru prima oară manuale de la şcoală, ca urmare a unui proces câştigat împotriva Ministerului Educaţiei. Însă acum liceenii vorbesc despre nevoia de schimbare şi a conţinutului.

Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța: „Toate manualele, pe lângă faptul că vin cu întârziere, au și un conținut destul de slab deoarece programa școlară este foarte îmbâcsită, foarte veche. Încă învățăm după programa școlară comunistoidă.”

Calitatea manualelor depinde însă şi de politica de achiziţie. Ministerul trebuie să respecte principiul celui mai mic preţ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri