Universități de prestigiu pierd sute de locuri la buget. Mircea Dumitru: E vorba de ipocrizie și găști politice

Data actualizării: Data publicării:
mircea dumitru recorder.ro

Rectorul Universităţii Bucureşti se declară stupefiat de decizia ministrului Educaţiei de a tăia din finanţarea universităţilor de prestigiu din ţară în favoarea unora mai mici, fără notorietate. Universitatea Bucureşti pierde locuri bugetate de stat - Universitatea din Suceava câștigă, de exemplu, pe motiv că cea din Bucuresti nu este credibilă la nivel internaţional. Asta deşi, în fiecare an, cea mai mare universitate din România este prezentă în top 1.000 mondial.

Extrem de vocal, rectorul Mircea Dumitru vorbeşte despre „triumful mediocrităţii şi al găştilor politice” şi susţine că actualul şef al Educaţiei nu are nicio justificare pentru reducerea locurilor din marile universităţi şi va da ministerul în judecată.

„Multe din aceste locuri care au fost tăiate de la programele de master mai ales la București la Cluj să fie redistribuite la universități care sunt într-o cu totul altă categorie valorică. Ceea ce contestăm este că actuala decizie a ministrului Educației nu știm să se bazeze pe un argoritm de calcul, ci politic. Universitățile recompensate se află în organizare politică, care susține în momentul de față tot ce înseamnă guvernarea în România și, nu pot exclude această chestiune, o animozitate foarte pronuntață a domnului profesor Valentin Popa împottiva Universității București”, a spus Mircea Dumitru, rectorul Universității București, pentru recorder.ro.

S-a văzut în comunicatul emis astăzi de Ministerul Educației în care vorbește, iarăși, aberant că Universitatea din București nu ar trebui să fie clasificată ca universitate de încredere ridicată. Să ne spună el ce universități ar trebui să fie clasificate. Să ne spună cu cine dorește să intre în discuție academică, științifică univeristățile din Europa din alte zone ale lumii. Este vorba despre ipocrizie, despre găști politice, despre acest mod de a corupe instituțiile publice și de a transmite mesaje false publicului, care fie nu cunoaște lucrurile, fie nu are răbdarea să le înțeleagă până la capăt”, a mai spus recotrul Universității București. 

„Nu mai am niciun fel de iluzie cu acești oameni. Au mințit, mint și ne vor mai minți mult, cât suntem și noi dispuși să ne lăsăm mințiți, pentru că e și răspunderea celui care se lasă mințit”, a concluzionat fostul ministru el Educației.

Universități care pierd locuri

Universitatea București - 454

Universitatea Babeş Bolyai - 271

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi - 180

Universitatea de Vest Timişoara - 47

Universităţi care primesc locuri

Universitatea Politehnica Bucureşti - 385

Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava - 110

Universitatea Transilvania Braşov - 114

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri