Universitățile din străinătate, în căutare de studenți români

Data publicării:
targ studii strainatate

15 universităţi din Marea Britanie au venit să caute studenţi în România. Printre ele şi Universitatea din Coventry, unde studiază deja 800 de tineri români. Plătesc 9.000 de lire anual, dar la finalul facultăţii sunt ca şi angajaţi de mari companii internaţionale.

„Studenţii noştri primesc un loc de muncă înainte de absolvire, ceea ce e grozav şi pentru noi”, spune Sanita Kaur, reprezentat al unei universităţi britanice.

Marele avantaj al universităţilor din străinătate este modul în care e organizată programa şcolară, spun cei interesaţi să meargă acolo la studii.

„Le dăm studenţilor care studiază "media" laptopuri cu programe preinstalate, pe care le pot păstra. Celor de la inginerie le dăm avioane şi maşini cu care pot face orice, pe care le pot demonta şi reasambla înapoi”, spune Sanita Kaur.

Cea mai nouă apariţie la târgul educaţional este o universitate din Noua Zeelandă, una dintre cele mai bune şcoli de turism din zona Pacific.

„Oferim pregătire în management hotelier, dar şi stagii de practică plătite, precum şi multe ofere de lucru pentru absolvenţii noştri”, spune Peter Petrichev, reprezentantul unei universităţi din Noua Zeelandă.

Costurile sunt însă pe măsura pregătirii: aproape 20.000 de dolari anual. Taxele şcolare sunt marea problemă a tinerilor români care vor să studieze peste hotare.

„Cazarea costă între 400 şi 500 de euro lunar, dar în total e nevoie de 700-800 de euro lunar pentru a acoperi toate cheltuielile”, spune Gesche Langer, reprezentantul unei universităţi din Olanda.

Cele mai multe facultăţi străine acordă împrumuturi sau burse, dar acestea acoperă doar jumătate din taxele totale. Piaţa muncii este însă pregătită pentru cei care reuşesc să depăşească obstacolul financiar.

„Criza pare că a luat sfârşit şi a revenit interesul pentru specializările în business şi economie. Se vor deschide noi afaceri şi va fi nevoie de oameni bine pregătiţi”, spune Svetlan Danev, reprezentant al organizatorilor târgului.

La târg au fost prezente 40 de universităţi din şase ţări, cele mai multe fiind din Marea Britanie şi Olanda, şi peste 2.000 de elevi în căutarea unei facultăţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri