Vacanţă anulată de transhumanţă

Data publicării:
transhumanta

În timp ce majoritate elevilor din ţară se bucură acum de vacanţă, pe elevii de la Şcoala Gimnazială din localitatea Loman, echipa Digi24 i-a găsit tot în bănci, la cursuri.

Mihaela Jinar, eleva la tablă la ora de chimie: „Aceasta e masa de carbon....bun...ştim cât carbon e, ne mutăm la ecuaţie. ”

Mihaela Jinar este în clasa a opta. În fiecare zi, după ore, fata de 13 ani şi cei cinci fraţi ai ei, toţi minori, sunt ajutorul de nădejde al părinţilor în gospodărie. Ştiu să mulgă oile, să le ducă la păscut şi chiar să facă brânza. Fata spune că nu simte acum lipsa vacanţei şi că aşteaptă cu nerăbdare finalul lunii mai, atunci când va duce împreună cu părinţii şi fraţii ei zecile de oi pe care le au la păscut, pe munte. Părinţii spun că s-ar descurca cu greu în perioada transhumanţei fără ajutorul copiilor.

Maria Jinar, mama: „Cu ei ne ajutăm, cu ei ne ţinem gospodăria. Se mai plâng câteodată că ar vrea vacanţă? Ca orice copil, dar ştiu şi ei că termină mai repede.”

Şi Constantin, colegul de clasă al Mihaelei, ştie deja să mâne animalele pe munte.

Constantin Stănuş: „Tu cu ce îi ajuţi pe părinţii tăi? La animale îi ajut...la închegatul laptelui, merg cu animalele la păşune.”

Elena Stănuş, bunica: „Vă puneţi nădejdea în ajutorul lor? Vai de mine, foarte mult. Aici la ţară, copiii îşi ajută părinţii.”

Cei peste 200 de elevi din comunele Săsciori şi Pianu de Sus din judeţul Alba au vacanţă numai de Crăciun şi de Paşte. Pentru că intră în vacanţa mare pe 20 mai, ei trebuie să meargă la şcoală şi sâmbăta.

Marcela Dărămuş, inspector general ISJ Alba: „În judeţul Alba avem aprobat prin consiliul de administraţie o structură a anului şcolar diferită decât cea aprobată cu ordin de ministru datorită transhumanţei care există pe Valea Sebeşului.”

Dascălii s-au obişnuit deja cu actualul program.

Adelin Luca, profesor: „Ne adaptăm la situaţie, ne obişnuim şi din deontologie profesională, să avem şi noi acelaşi număr de ore ca şi ceilalţi copii din ţară.”

În fiecare an, copiii şi părinţii coboară cu oile de pe munte la începutul lunii septembrie.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri