VIDEO. Dezbatere despre Bac și Evaluare Națională cu Cristina Tunegaru, Marian Staș și Selly

Data actualizării: Data publicării:
cristina-tunegaru-marian-stas-selly
Foto: Digi24

155.000 de adolescenți au început, astăzi, Bacalaureatul cu proba de Limba și literatura Română. Candidaţii au trebuit să demonstreze că o operă a lui Caragiale aparţine genului dramatic şi să caracterizeze un personaj. Însă până să ajungă în sălile de examen, tinerii au avut de trecut proba eliminatorie a termometrului. Niciun elev din Capitală nu a avut peste 37,3 grade Celsius. Examenul din acest an este extrem de important, mai ales că unele facultăţi vor ţine cont exclusiv de nota de la BAC. Subiectul a fost dezbătut la Jurnalul de seară.

Andrei Șelaru "Selly", vlogger, a spus că proba scrisă la Limba și literatură română a fost una „ușoară”. El a spus ar putea să existe elevi care nu au acces la tehnologie și care să nu știe că televiziunea, radioul, presa scrisă și știrile online formează mass-media, deoarece despre acest lucru nu s-a vorbit la școală.

„Probabil s-a crezut că toți elevi cunosc acest concept”, a spus Cristina Tunegaru.

Profesoara de Limba română a spus însă că „trebuie să ne întrebăm care este relevanța acestor subiecte”, făcând referire la subiectul de la real, în care erau menționate mass-media. „Mai sunt aceste subiecte adecvate pentru generațiile de astăzi? E o întrebare validă, pe care întotdeauna ar trebui să ne-o adresăm înainte să construim subiecte la examene”, a adăugat ea.

Marian Staş, expert în educație, a spus că merită felicitată organizarea Bacalaureatului în condiții de pandemie. „N-au fost probleme deosebite nici la Evalurea Națională, nici la Bacalaureat, ăsta e un aspect care merită subliniat”. 

„Bacul cu mască e un pic mai dificil”, a adăugat Selly, confirmând buna organizare. Tânărul a spus că a scris 12 pagini și speră că „peste 30 de ani materia va fi diferită”.

Cristina Tunegaru a adăugat că „din păcate, uneori contează” că elevii scriu multe pagini la examen. „Suntem în 2020 și în continuare copiii învață pe dinafară comentarii, ideile altora și nu vin cu propriile lor idei”. „Cred că noi, profesorii, ar trebui să venim cu schimbarea, să nu mai încurajăm învățarea pe dinafară a comentariilor”, a adăugat ea. 

Cristina Tunegaru i-a îndemnat pe elevi să se uite pe barem și, ținând minte ce au scris, să decidă dacă să facă contestație sau nu.

Marian Staș a precizat că, dacă nu este atacat fondul problemei, se va vorbi în continuare „mulți ani” despre învățatul comentariilor pe de rost: „Tăcerea cea mai asurzitoare din educație este tăcerea politică din jurul Hotărârii de Guvern privind activarea articolului 26, respectiv de înființare a școlilor pilot, care prevede de fapt acest proiect, transformare curiculară autentică de secol 21, și deschiderea onestă a conversației despre ceea ce înseamnă o școală de secol 21.” 

Urmăriți întreaga dezbatere în clipul de mai sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri