Vot pentru educaţie în Parlament. Regizorul Cristian Mungiu sprijină copiii săraci să meargă la grădiniţă

Data publicării:
educatie mungiu 1

Pentru că e regizor, Cristian Mungiu știe mai bine ca oricine cât e de important să joci bine un rol. A acceptat să fie nu doar susținător al programului „Fiecare copil în grădiniță”, ci și profesor pentru o zi la Apața, județul Brașov. Aici, până de curând, veneau puţini copii la grădiniță. De sărăcie, părinţii nici nu-şi puneau problema ca cei mici să urmeze aşa devreme o formă de educaţie. O şansă ratată poate pentru totdeauna.

Dar ajutorul venit până acum din fonduri private, care constă într-un tichet valoric de 50 de lei pentru fiecare copil, a fost o formă de a-i încuraja pe părinţi să-i dea pe cei mici la grădiniţă. Acum, bucuria copiilor poate fi un motiv suficient pentru familie.

Programul „Fiecare copil în grădiniţă” a fost lansat în urmă cu cinci ani de asociaţia OvidiuRO şi a avut efecte spectaculoase. Peste 2.000 de copii cu vârste cuprinse între trei şi cinci ani au beneficiat de educaţie timpurie.

Între 70 şi 80 la sută dintre aceşti copii săraci de la sate vin zilnic la grădiniţă, ceea ce reprezintă o schimbare majoră. Asta e grozav, că vin. Dar întrebarea e ce se întâmplă după grădiniţă. Şi am aflat că apoi se duc şi la clasa pregătitoare. Copiii vor să meargă, părinţii vor să-i trimită”, a declarat Leslie Hawke, cofondatoare OvidiuRO.

Proiectul a fost susţinut de unele consilii locale, dar acum are nevoie şi de susţinerea parlamentarilor.

Noi am apreciat, cel puţin la nivelul judeţului nostru, ca fiind un program benefic. Şi în acest an aşteptăm să se modifice cadrul legislativ”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Braşov, Claudiu Coman.

Acum există şansa ca acest proiect să devină un program naţional. Un proiect de lege a trecut în primăvară de Senat şi cu sprijinul Opoziţiei, iar azi Camera Deputaţilor e decizională. Ministerele Muncii şi Educaţiei sunt printre susţinători.

Guvernul şi eu, personal, susţinem acest program pentru ca fiecărui copil să i se ofere şanse egale de a porni în viaţă”, a spus Rovana Plumb, ministrul Muncii.

De fapt, după cum explică regizorul Cristian Mungiu, nu e vorba doar de o susţinere pentru cei săraci, ci despre cum vrem să arate România, mai târziu, pentru copiii noştri. „Dacă investiţia în educaţie se face de la vârsta asta, e foarte probabil că mai târziu copiii vor rămâne în şcoală şi ne apropiem de genul de societate pe care vrem să o avem. Poate în 10-15 ani copiii noştri vor trăi într-o lume mai bună”, a spus regizorul Cristian Mungiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri