ELCEN explică de ce Sectoarele 2 și 3 au rămas fără căldură: PMB cheltuie milioane pe festivaluri și iepurași

Data actualizării: Data publicării:
calorofer
Repartitoarele de căldură devin obligatorii. Foto: Agerpres

ELCEN a precizat că primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, încearcă să arunce vina pe companie pentru avariile din propria curte, iar problemele din Sectoarele 2 și 3 au apărut din cauza rețelei de termoficare aflate în responsabilitatea PMB și nu din cauza creșterii de temperatură.

„PMB încearcă să arunce vina pe Elcen pentru avariile din curtea proprie (Termoenergetica) și pentru lipsa căldurii și a apei calde la consumatori”, anunță Elcen, printr-un comunicat.

Termoenergetica a avut o avarie majoră, vineri seară la ora 22:40, iar în cursul nopții, au fost efectuate manevre tehnice coordonate între dispecerii ELCEN și Termoenergetica pentru a susține sistemul de termoficare.

„În primul rând, este foarte important ca opinia publică să beneficieze de informații corecte, reale, și, mai ales, scoase din sfera oricăror atacuri de natura politică lansate de primarul Municipiului București pentru a specula anumite momente politice și pentru a deturna, în mod repetat, atenția de la situația gravă în care se află sistemul de termoficare din București din pricina dezinteresului și incompetenței Primăriei Capitalei de a gestiona un sistem de o asemenea anvergură socio-economică. Menționăm că orice atac de natură politică pe subiectul termoficării din Capitală nu rezolvă situația, ci o agravează”, mai arată sursa citată.

În acest context, Elcen prezintă situația problemelor:

- În urma unei avarii produse vineri seară la ora 22:40 pe rețeaua de termoficare aparținând Termoenergetica aflată în subordinea Primăriei Municipiului Capitalei, a crescut debitul de apă de adaos la aproximativ 1000 de tone/h doar la CTE București Sud, iar presiunea pe conductele de retur a scăzut la un (1) bar, ceea ce a indicat apariția unei spărturi violente pe magistrala de termoficare nr. 2.
- Din acel moment, echipele ELCEN, în coordonare cu echipele Termoenergetica, au intervenit și au început manevrele tehnice necesare într-o astfel de situație de avarie.

Parametrii agentului termic livrat din CTE București Sud înaintea apariției avariei pe rețeaua de transport exploatată de Termoenergetica s-au menținut constant la valorile solicitate de Termoenergetica prin nota telefonică, respectiv: 97-98 grade C, presiune tur: 4,2-4,3 bar, presiune retur: 1,6- 1,7 bar.

- La ora 08:45, în coordonare cu Termoenergetica, în contextul manevrelor tehnice efectuate, a avut loc o creștere tranzitorie de temperatură. Nu au fost variații majore de presiune care ar fi putut genera avarii pe rețea.

„Locuitorii din sectoarele 2 și 3 nu au apă caldă și căldură din cauza avariilor de pe rețeaua de termoficare aflată în responsabilitatea PMB și nu a unei creșteri tranzitorii de temperatură, așa cum a insinuat Gabriela Firea într-o postare în spațiul public. În ciuda afirmațiilor tendențioase ale Primarului Capitalei, Gabriela Firea și a încercărilor disperate de a găsi un vinovat pentru situația dezastruoasă în care se află sistemul de termoficare, angajații ELCEN, în colaborare cu angajații Termoenergetica, au făcut tot ce-au putut pe tot parcursul nopții și în cursul zilei de astăzi (sâmbătă, n.r.), pentru ca situația să nu scape de sub control”, explică sursa citată.

Primarul Capitalei omite să sublinieze că sistemul de termoficare din București aflat în grija Primăriei Municipiului București este „în prag de colaps, că țevile sunt vechi și ruginite, iar pierderile de apă caldă pe rețea sunt imense”.

Din această cauză, avariile sunt din ce în ce mai dese, iar riscul unui colaps total e tot mai aproape de realitate. Elcen îi reproșează primarului Capitalei că nu spune în spațiul public nimic despre eforturile de a menține sistemul pe linia de plutire.

„Rețelele de conducte au nevoie de reparații urgente, nu de cârpeli, însă PMB alege să cheltuie sute de milioane de lei pe acțiuni de imagine, târguri, festivaluri și iepurași, ignorând cu bună știință problemele structurale. Mai mult decât atât, sistemul de termoficare din București riscă să fie compromis iremediabil, pentru că PMB nu își onorează obligațiile de plată pentru agentul termic destinat populației”, mai precizează Elcen.

Primarul Gabriela Firea a anunțat, inițial pe Facebook că depune plângere pentru sabotarea sistemului de termoficare deoarece angajații ELCEN ar fi efectuat în mod intenționat o avarie gravă, unde „s-a greșit cu 20 de grade mai mult”.

Acest lucru a dus la oprirea apei calde și a căldurii în Sectoarele 2 și 3, fiind afectate 300 de blocuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri