Elvețienii votează: Vor mai putea crea băncile bani?

Data publicării:
franci elvetieni

Elvețienii sunt chemați duminică la vot pentru a decide dacă băncile comerciale vor mai avea dreptul de a crea monedă prin actualul sistem al rezervei fracționare.

Sistemul stă la baza finanțelor internaționale, iar un eventual vot în favoarea inițiativei cunoscute sub numele de ”Vollgeld” ar zdruncina din temelii economiile mondiale.

”Inițiativa, dacă va fi pusă în aplicare, ar putea duce la o schimbare seismică în modul în care Elveția își desfășoară economia și, eventual, va trimite valuri prin alte economii din întreaga lume”, notează publicația businessinsider.com.

Conceptul ”inițiativei monetare suverane” este în sine unul destul de complicat, dar în mod fundamental se reduce la a decide ceea ce sunt banii și ce nu sunt.

Banii ”suverani”, pentru care pledează inițiatorii referendumului, sunt definiți astfel deoarece pot fi puși în circulație doar de către banca centrală a unei țări. Potrivit campaniilor din cadrul Inițiativei Vollgeld, ei reprezintă doar circa 10% din bani circulați în prezent în economia elvețiană (asemănător situației din oricare țară modernă. În România ponderea este de 8% la lei). Celelalte 90% sunt fie bani electronici, fie cărți de credit, și sunt create de instituții financiare din afara băncilor centrale - cum ar fi băncile obișnuite.

În conformitate cu propunerile propuse de Inițiativa Vollgeld, toate depozitele în franci elvețieni ar urma să fie plasate nu în bilanțurile acestora, ci la Banca Națională a Elveției. "Numai Banca Națională a Elveției va putea să creeze bani electronici", afirmă inițiativa Vollgeld într-o lucrare care explică reformele propuse. "Băncile nu vor mai putea să-și creeze banii pentru ei înșiși, vor putea să împrumute doar banii pe care îi au de la cumpărători sau alte bănci sau, dacă este necesar, banii pe care Banca Națională Elvețiană le-a furnizat".

Argumentul principal al inițiativei Vollgeld pentru un astfel de sistem este că ar reduce nivelul riscului financiar sistemic într-o țară dependentă în mare măsură de sistemul său bancar.

Teoria din spatele inițiativei

Inițiativa privind moneda suverană a fost concepută în contextul crizei financiare globale din 2008 ca răspuns la creșterea nivelului datoriei publice și publice în multe țări.
Potrivit susținătorilor inițiativei , banii sunt creați ca datorii și se dezvoltă prin crearea de creanțe atunci când băncile comerciale împrumută de la băncile centrale și atunci când guvernele, producătorii sau consumatorii împrumută de la băncile comerciale.

Susținătorii nu doresc ca crearea de bani să fie sub control privat, deoarece aceasta ar constitui o "subvenție" pentru sectorul bancar. Ei consideră că banii creat de bănci generează efecte adverse semnificative, cum ar fi inflația (din moment ce apar astfel mai mulți bani iar băncile au profiturile mai mari) și amplifică crizele (din moment ce împrumuturile au loc prociclic). În plus, acestea susțin că depozitele bancare nu sunt în siguranță în mod inerent.

În Elveția, întrebările referitoare la referendum au nevoie de 100.000 de semnături de susținere pentru a fi supuse votului general. Un vot este considerat valabil numai dacă participă mai mult de 40% din populație. Pentru a câștiga, este nevoie de o majoritate a populației care votează și de o majoritate a numărului de cantoane sau regiuni care susțin schimbarea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...