Embargo pentru petrolul rusesc. Lituania spune că blocul comunitar este „ținut ostatic de un stat membru”

Data actualizării: Data publicării:
Traffic signal level crossing warning lights
Foto: Getty Images

Miniștrii de externe ai UE au încercat să facă presiuni publice luni asupra Ungariei pentru a-și ridica vetoul împotriva unui embargo pentru petrolul rusesc, Lituania afirmând că blocul este „ținut ostatic de un stat membru”, relatează Reuters.

Embargoul propus de Comisia Europeană la începutul lunii mai ar fi cea mai dură sancțiune de până acum după invadarea Ucrainei și include interzicera importurilor de petrol din Rusia.

Însă Ungaria, cel mai apropiat aliat al Moscovei în UE, a declarat că vrea sute de milioane de euro de la UE pentru a atenua costul renunțării la țițeiul rusesc. UE are nevoie ca toate cele 27 de state să fie de acord cu embargoul pentru ca acesta să fie adoptat.

„Întreaga Uniune este ținută ostatică de un stat membru... trebuie să fim de acord, nu putem fi ținuți ostatici”, a declarat ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis, la sosirea la o întâlnire cu omologii săi.

Ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto a declarat pe pagina sa de Facebook pe 11 mai că nu vede o soluție.

El a spus că guvernul Viktor Orban are nevoie de „sute de milioane de dolari” pentru rafinăriile ungare, o creștere a capacității pentru o conductă croată și compensații pentru economia maghiară.

Cu toate acestea, miniștrii UE, din Austria până în Estonia, au spus că va exista un embargo petrolier, chiar dacă va dura mai mult până la un acord.

„Acest pachet (de sancțiuni) va fi adoptat și petrolul va fi inclus”, a declarat înaltul diplomat al Estoniei, Eva-Maria Liimets, poziție pe care au susținut-o și alte state, inclusiv Luxemburg și România. Spania a sprijinit, de asemenea, propunerea Comisiei.

Un embargo petrolier, impus deja de Statele Unite și Marea Britanie, este văzut ca cea mai bună modalitate de a reduce veniturile Rusiei pentru războiul său din Ucraina.

Șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a semnalat săptămâna trecută că întâlnirea de luni ar fi putut fi momentul pentru un acord. Luni, Borrell a spus că face tot posibilul pentru a debloca situația.

Unii diplomați indică acum summitul din 30-31 mai ca fiind momentul pentru un acordul privind interzicerea treptată a petrolului rusesc, probabil peste șase luni, cu o perioadă de tranziție mai lungă pentru Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri