Emil Hurezeanu: Să învăţăm să primim mai relaxaţi recomandările partenerilor europeni

Data publicării:
emil hurezeanu

Ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, spune la rândul său că ar trebui să învăţăm să primim mai relaxaţi recomandările partenerilor europeni.

Diplomaţilor le este interzis să emită opinii pe evoluţii politice în ţara în care sunt acreditaţi prin Convenţiile de la Viena, dar în acelaşi timp aminteşte ambasadorul român că România a primit zeci de miliarde de la Uniunea Europeană de la aderare.

Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin: „Există convenţiile de la Viena care sunt un fel de Evanghelie a relaţiilor consulare şi diplomatice între state. E adevărat că acolo, cum a observat şi doamna prim ministru, există un articol care interzice diplomaţilor, ambasadorilor să se pronunţe pe evenimentele politice din ţara în care sunt acreditaţi. Între timp lucrurile sunt foarte nuanţate pentru că România face parte din UE şi din NATO, unde este egala celorlalte ţări. Am cedat o parte din suveranitate, cum se spune şi poate să sune rău, dar nu e întotdeauna rău asta, am primit de la UE în ultimii 12-14 ani 45 de mld de euro.

După ştiinţa mea ambasadorii, cei 12, au dorit să aibă o întrevedere cu dna premier înainte de a redacta şi de a face publică o astfel de scrisoare.

În anumite situaţii, când se creează stări de nelinişte, de pericol, e bine ca prietenii, partenerii aliaţii să îţi spună dacă faci ceva mai puţin bine decât e cazul. Pe de altă parte şi noi ar trebui să învăţăm să primim mai relaxat aceste recomandări, pentru că, deşi uneori par exagerate, poate ţinem cont de ele.”

Reporter: Dvs, în calitate de ambasador al României, aţi primit în Germania întrebări despre modificările în domeniul justiţiei?

Emil Hurezeanu: „Da, da, dar spre deosebire de colegii mei ambasadori ai UE la Bucureşti, eu nu vorbesc despre asta”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri