Emmanuel Macron: Pentru ca Ucraina să câştige războiul, trebuie să negocieze. Noi, europenii, aducem garanții de securitate

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Emmanuel Macron la Baza Kogălniceanu.
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Emmanuel Macron la Baza Kogălniceanu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia, iar europenii vor fi prezenţi la rândul lor la masa negocierilor, aducând garanţii de securitate, a declarat miercuri preşedintele francez Emmanuel Macron, care a vizitat Baza 57 Aeriană "Mihail Kogălniceanu" şi a avut convorbiri cu preşedintele Klaus Iohannis.

„Noi, europenii, împărtăşim acelaşi continent şi geografia este încăpăţânată şi Rusia va rămâne acolo unde este, unde a fost şi ieri şi unde va fi şi mâine. Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem război cu poporul rus. Noi nu am spus acest lucru, dar pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze, trebuie să negociem.

Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia şi noi, europenii, vom fi şi noi prezenţi la această masă, aducând garanţii de securitate şi elemente care ţin de resortul nostru. Aceasta este realitatea, aceasta va trebui să se întâmple la un moment dat şi niciun discurs excesiv nu trebuie să vină să ne umbrească viitorul”, a arătat preşedintele francez, în cadrul unei conferinţe de presă.

Despre afirmația sa că Rusia nu trebuie umilită, Macron a afirmat că „în faţa războiului decis de Rusia împotriva Ucrainei şi a poporului ucrainean, poziţia Franţei şi a Europei este clară din prima zi”.

„Mai întâi să facem totul pentru a împiedica acest război şi am acţionat în acest sens, şi apoi să sancţionăm în mod unitar Rusia şi am acţionat încă din prima zi, pe care am desemnat-o încă din prima zi ca reponsabilă pentru acest război şi pentru această greşeală politică, morală şi istorică”, a spus Macron.

„Încă de la începutul conflictului am luate şase serii de sancţiuni, până la ultima, care sancţionează aproape în întregime aprovizionarea cu petrol rusesc. În mod foarte clar, vom continua să susţinem Ucraina, pentru a o ajuta să se apere, să se lupte, pe plan economic şi financiar, pe plan umanitar şi vom continua să primim pe pământ european aceşti refugiaţi care fug din calea războiului. Aceasta este poziţia Franţei, fără niciun fel de complezenţă şi fără niciun fel de compromis, dar dorim să construim şi pacea, ceea ce înseamnă că la un moment dat focul trebuie să înceteze şi discuţiile să se reia”, a mai spus Emmanuel Macron.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri