Video Emoționanta poveste a câinilor salvatori pe care România i-a trimis în Turcia. Unii au fost la rândul lor salvați din situații critice

Data actualizării: Data publicării:
caine salvator
Emoționanta poveste a câinilor salvatori pe care România i-a trimis în Turcia. Unii au fost la rândul lor salvați din situații critice. FOTO: Facebook IGSU

Povestea câinilor salvatori pe care România i-a trimis în Turcia pentru a ajuta la misiunile de căutare după cutremur este impresionantă, unii dintre ei fiind la rândul lor, salvați, în trecut.

 

Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia, anunță IGSU.

Cialapa are 8 ani, dar deja a salvat mai multe persoane. Cea mai importantă misiune a avut-o în 2019, atunci când a mers în Albania, să caute oamenii prinși sub dărâmăturile produse de un cutremur devastator.

Vlad Popescu, președinte Clubului Câinilor Utilitari: "Lucrează cu noi de când s-  născut, a fost găsit într-un tomberon. Nu este un câine de rasă, este maidanez. Dar are talent. A participat și în Albania unde a găsit trei persoane decedate, din păcate. A fost o experiență dură, am dat cu nasul de realitate. Colegii noștri din Turcia vor da de o experiență și mai dezastruoasă."

Cialapa nu este singurul patruped salvator. În clubul câinilor utilitari, o asociație care colaborează cu departamentul de situații de urgență, sunt și cei doi care au fost trimiși acum în Turcia să caute victime. Anual, animalele au chiar și 20 de misiuni de căutare a persoanelor dispărute.

Vlad Popescu, președinte Clubul Câinilor Utilitari: "Am trimis pe Zura și Aki. Atât Mihai, cât și Romică sunt experimentați. Câinii sunt atestați. Sunt câini devotați și vor vedea această deplasare nu ca o tragedie, ci ca o oportunitate. Câinii de căutare sunt cea mai eficientă variantă de a găsi oameni in dărâmături. Acolo unde nu merge tehnologia, funcționează câinele. Omul emană un miros și acest miros iese la suprafață prin crăpături."

Povestea câinilor salvatori este cu atât mai impresionantă cu cât mulți dintre ei au fost, la rândul lor, salvați.

Roxana Chiriță, voluntar: "L-am găsit într-o cutie în fața unui service, a fost singurul supraviețuitor și am zis: hai să facem ceva pentru România mai departe dacă tot ai fost așa de rezistent!"

Reporter: Tu l-ai salvat pe el și el salvează oamenii.

Roxana Chiriță, voluntar: "Exact. Dăm înapoi ca să zic așa."

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri