Epidemia de rujeolă: Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi cere explicaţii Ministerului Sănătăţii

Data actualizării: Data publicării:
vaccin

Un nou episod în dosarul epidemiei de rujeolă: Avocatul Poporului s-a sesizat, vineri, din oficiuşi cere Ministerului Sănătăţii să explice de ce proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor nu a parcurs nici o etapă prevăzută de lege.

vaccin

Sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului vizează, potrivit News.ro, posibila încălcare a articolelor 22, 34 şi 49 din Constituţia României, privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, ocrotirea sănătăţii şi protecţia copiilor şi a tinerilor.

Avocatul Poporului solicită, între altele, Ministerului Sănătăţii să comunice motivele pentru care din aprilie şi până în prezent, proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor nu a parcurs nici o etapă prevăzută de lege.

"Aceasta în condiţiile în care, la data de 8 aprilie 2016, în cadrul emisiunii 24 de minute, de la postul de televiziune Digi 24, un reprezentant al Ministerului Sănătăţii anunţa faptul că un proiect de lege al cărui iniţiator este ministerul, prevede ca vaccinarea să devină obligatorie, urmând ca în cel mai scurt timp acesta să fie pus în dezbatere publică", potrivit Avocatului Poporului.

Instiuţia menţionează că, din verificările efectuate, proiectul de lege sus-menţionat nu se află încă în dezbatere publică, pe circuitul de avizare interinstituţională şi nici pe ordinea de zi a celor două camere ale Parlamentului.

"La data de 22 septembrie 2016, Ministerul Sănătăţii preciza faptul că proiectul de lege se află încă în  faza de avizare interministerială, urmând ca în cel mai scurt timp să fie pus în dezbatere publică", mai arată Avocatul Poporului.

Instituţia condusă de Victor Ciorbea solicită Ministerului Sănătăţii să comunice: dacă a organizat campanii naţionale de informare în vederea convingerii părinţilor cu privire la utilitatea vaccinării ROR; care este gradul de accesibilitate al părinţilor la serviciile medicale, în vederea respectării calendarului de vaccinare a copiilor; dacă există sau au existat probleme cu distribuţia vaccinului ROR.

La rândul său, Colegiul Medicilor din România şi-a exprimat, joi, îngrijorarea faţă de situaţia care a dus la declararea, de către Ministerul Sănătăţii, a epidemiei de rujeolă în care au fost confirmate 675 de cazuri în 23 de judeţe, iar trei copii au murit, precizând că vaccinarea este cel mai important act pentru prevenirea unor boli infecţioase grave.

"Suntem îngrijoraţi de situaţia care a dus la declararea epidemiei de rujeolă în România, de către Ministerul Sănătăţii. Creşterea de aproape o sută de ori a numărului de cazuri de rujeolă în 2016, faţă de 2015, adică de la 7 cazuri în tot anul 2015, la 675 de cazuri confirmate în 23 de judeţe şi trei decese, în primele opt luni din 2016, este un motiv de mare îngrijorare pentru noi, Colegiul Medicilor din România", a  declarat, pentru News.ro, preşedintele CMR, Gheorghe Borcean.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri