Epidemiolog: E doar o chestiune de timp când se va ajunge la transmitere comunitară prin Omicron. Relaxarea ar trebui limitată

Data publicării:
aglomeratie pe strada oameni cu coronavirus ilustrativ
Pericolul noilor mutatii ale Covid -19. Foto: Guliver/GettyImages

Încă două cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România. Epidemiologul Emilian Popovici a declarat la Digi24 că este doar o chestiune de timp până când se va ajunge la transmitere comunitară a noii tulpini.

"Se repetă scenariile pe care le-am mai parcurs, primele cazuri sunt legate de o călătorie făcută. Într-un orizont de timp vor apărea și cazurile care vor atesta transmiterea comunitară. Totul depinde de cum se vor respecta măsurile.

Formularul de localizare a pasagerilor va avea efect pozitiv dacă se vor depista contacții pozitivi și se vor face toate demersurile necesare.

În marea Britanie, în Danemarca și nu numai, precauția este mare.  

Și noi trebuie să fim precauți. Sunt lucruri pe care nu le știm, și în fața unui agresor despre care știi aspecte care te îngrijorează, iar pe unele nu le cunoști, e bine să fii precaut.

Această perioadă de ușoară relaxare ar trebui să fie limitată.

Nu știm care va fi evoluția clinică la persoanele de vârsta a treia dacă se infectează cu noua variantă, putem trage concluzii doar după o perioadă", a spus Emilian Popovici.

Medicul Valeriu Gheorghiţă a spus joi că, din datele existente, varianta Omicron a SARS-CoV2 este mult mai contagioasă și este puțin probabil să existe persoane care să nu intre în contact cu ea, mai ales în zonele cu densitate mare a populației. În aceste condiții, este important să respectăm măsurile de protecţie și să ne vaccinăm, adaugă el.

Medicul a subliniat că ţările cel mai bine protejate în faţa unui val generat de varianta Omicron vor fi cele cu rate crescute de vaccinare, dar şi de administrare a dozei booster.

„Trebuie să fim foarte precauţi. Sunt măsuri care practic vor întârzia răspândirea acestei infecţii, dar ne aşteptăm, evident, la o creştere în perioada următoare a numărului de cazuri, aşa încât apelul nostru este ca în această perioadă, sigur, să ne bucurăm de timpul, liber, de vacanţă, de cei dragi, dar să facem acest lucru respectând acele măsuri care ne asigură protecţia noastră, dar şi a celor dragi nouă. Varianta Omicron este cât e poate de transmisibilă şi nu trebuie să ne jucăm cu aceste lucruri”, a subliniat el.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri