Epidemiologii cred că într-un an vom avea nevoie de o nouă generație de vaccinuri. Musta: E important să ținem sub control pandemia

Data publicării:
un cadru medical adminsitreaza vaccin anti-covid unui pacient
Vaccinare anti-COVID-19 Foto: GettyImages

Într-un an sau mai puțin, omenirea va avea nevoie de o nouă generație de vaccinuri împotriva SARS-CoV-2, estimează majoritatea experților consultați pentru un sondaj. Acesta a fost făcut în rândul a 77 de epidemiologi, virusologi și specialiști în boli infecțioase din 28 de țări.

Aproape o treime dintre ei au dat termenul de nouă luni sau mai puțin.

Vaccinurile actuale vor deveni ineficiente pe măsură ce virusul suferă continuu mutații și apar noi variante - unele mai contagioase, altele mai periculoase pentru organism sau mai rezistente la vaccinuri.

Acoperirea vaccinală slabă a populațiilor face mai probabilă apariția mutațiilor rezistente la vaccin.

Șeful Secţiei boli infecţioase din Spitalul Victor Babeş Timişoara, Virgil Musta, spune însă că nu va fi o problemă adaptarea vaccinurilor la noile tulpini.

„Studiul este mai mult teoretic, în care se spune că dacă nu vaccinăm rapid și într-un procent foarte mare, există riscul să apară mutații care să nu mai fie sensibile la virus și care astfel să necesite noi vaccinuri”, a spus el.

Musta adaugă însă că noile vaccinuri vor fi mult mai ușor de pus pe piață.

„De fapt, se adaugă un element suplimentar la vaccinul deja existent”, a adăugat el.

El spune că acest lucru ar putea fi făcut într-o lună sau două.

Musta spune că mutațiile se întâmplă la majoritatea virusurilor, atunci când răspândirea lor este largă.

„De aceea este important să ținem sub control pandemia, pentru că în momentul când circulă foarte puțin virus, nici aceste mutații nu se produc. Ele au loc în momentul multiplicării, lucru care se întâmplă în organismul uman”, a adăugat el.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri