Este probabil că nu vom ști niciodată originile coronavirusului, spun serviciile de informații ale SUA

Data actualizării: Data publicării:
coronavirus vazut la microscop ilustratie grafica
Foto: Profimedia Images

Serviciile de informații americane spun că, cel mai probabil, nu vom putea să identificăm niciodată originile coronavirusului. Au concluzionat, totuși, că el nu a fost creat în laborator pentru a fi folosit ca armă biologică, relatează BBC.

Într-o evaluare actualizată a posibilelor origini ale coronavirusului, serviciile de informații spun că transmiterea de la animal la om sau o „scurgere” din laborator sunt ipoteze plauzibile pentru apariția virusului, însă nu există dovezi clare care să confirme pe una dintre ele.

Informațiile au fost publicate într-un raport desecretizat, o actualizare a evaluării de 90 de zile pe care administrația Biden a publicat-o în august. Conform acesteia, părerile rămân împărțite în cadrul comunității de informații.

Patru agenții au evaluat cu „încredere redusă” că virusul își are originile într-un animal infectat. O altă agenție a spus, însă, că are „încredere moderată” că prima infectare a fost rezultatul unui accident de laborator, cel mai probabil implicând experimente pe animale la Institutul de Virusologie din Wuhan.

Raportul menționează și că oficialii chinezi nu au știut de existența virusului până la apariția primei epidemii în Wuhan, la sfârșitul lui 2019. Totuși, concluzia a fost că China încearcă să împiedice investigațiile la nivel global și refuză să facă cunoscute informații pe care le are.

Dezbaterea în ce privește originea virusului care a ucis până acum peste 5 milioane de oameni și a paralizat economia mondială a devenit tot mai aprinsă, alimentată fiind de rivalități între marile puteri.

Nu doar americanii s-au angajat la eforturi pentru descoperirea originii coronavirusului, ci și alte organisme internaționale, precum OMS, care a încercat fără succes să investigheze la Wuhan punctul de plecare al Covid-19.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri