Sari la conținut

EurActiv susține că SUA ar fi început transferul arsenalului nuclear de la Incirlik la Deveselu, MAE român neagă ferm

EurActiv.com susţine, citând surse independente, că Statele Unite ar fi început transferul focoaselor nucleare staţionate pe teritoriul turc în România, în contextul escaladării tensiunilor dintre Washigton şi Ankara în urma loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie, informație negată ferm de Ministerul de Externe de la București.

 

Baza Militara Deveselu

 

Într-un articol publicat joi și semnat de jurnalistul Gheorghi Gotev, EurActiv.com citează surse independente care susțin că Stateloe Unite ar fi început deja transferul a 20 din cele 50 de focoase nucleare care ar fi staționate la baza americană de la granița turco-siriană de la Incirlik către România, la Deveselu.

De asemenea, sursa citată, care invocă tot surse independente, afirmă că ar exista obstacole tehnice și politice în chestiunea transferului armelor nucleare. ”Nu este uşor să muţi mai mult de 20 de focoase nucleare”, a precizat sursa, sub protecţia anonimităţii.

Materialul EurActiv.com a fost actualizat, câteva ore mai târziu, cu o reacție din partea NATO cu privire la arsenalul nuclear american pe teritoriul european.

Blocul militar invocat comunicatul final al Summitului NATO de la Varşovia: ''Capacitatea nucleară a NATO de descurajare a unor agresiuni se bazează în parte şi pe focoasele nucleare ale Statelor Unite, care au fost desfăşurate în mai multe state europene, precum şi pe capacităţile şi infrastructura oferită de către aliaţi. Aceşti aliaţi se vor asigura că toate componentele sistemului nuclear de descurajare a unor agresiuni sunt în siguranţă, securizate şi eficiente”.

De asemenea, un răspuns s-a cerut din partea Departamentului de Stat, care a precizat că Departamentul de Apărare a Statelor Unite este cel însărcinat cu oferirea unui răspuns în acest caz.

Potrivit Simson Center, circa 50 de arme nucleare americane au fost staţionate la baza militară turcă de la Incirlik după Războiul Rece.

În timpul loviturii de stat eşuate, controlul executivului turc asupra bazei aeriane de la Incirlik a dispărut, iar autorităţile turce au interzis aeronavelor americane să decoleze sau să aterizeze. Comandantul turc al bazei militare a fost arestat în campania de arestări la care a recurs președintele Recep Erdogan  după puci.

Însă, întrebarea rămâne dacă americanii ar fi putut să menţină controlul asupra focoaselor nucleare în cazul izbucnirii unui conflict civil în Turcia.O altă sursă independetă a declarat că relaţiile turco-americane s-au deteriorat extrem de mult în ultima lună, încât Washingtonul nu mai are încredere în Ankara pentru găzduirea focoaselor nucleare americane. Aşadar, transferul focoaselor nucleare a început spre baza militară de la Deveselu.

Localitatea Deveselu a devenit, în urmă cu câteva luni, gazda sistemului antirachetă american. Liderii ruşi şi-au exprimat nemulțumirea cu privire la sistemul antirachetă de la Deveselu şi rolul acestuia în legătură cu Rusia.

MAE neagă vehement informaţiile potrivit cărora România a devenit noua gazdă a focoaselor nucleare americane. ”Ca răspuns faţă de cererea dvs, MAE respinge ferm aceste informaţii la care faceţi referire”, se arată în răspunsul primit de Digi24 de la Ministerul de Externe.

Însă, potrivit unei practici moştenite din timpul Războiului Rece, informaţiile dezvăluite de presă cu privire la prezenţa focoaselor nucleare americane pe solul european nu au fost niciodată confirmate în mod oficial.Totuşi este o informaţie publică faptul că Belgia, Olanda, Germania şi Italia găzduiesc o parte din armele nucleare americane.