Europarlamentarii bulgari cer Olandei încetarea blocării "fără temei" a aderării Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen

Data actualizării: Data publicării:
Boiko Borisov
Europarlamentarii bulgari cer Olandei deblocarea aderarii la Spațiul Schangen a Bulgariei si României. Foto Profimedia Images

Solicitarea se regăsește într-o scrisoare oficială adresată premierului şi Parlamentului olandez. În documentul semnat de toți europarlamentarii bulgari se solicită ca Ţările de Jos să ţină cont de evaluarea Comisiei Europene şi de rezoluţiile Parlamentului European astfel încât Bulgaria şi România să adere la Spaţiul Schengen până la sfârşitul anului, informează centrul de presă al partidului GERB, citat de Rador.

În document se arată că până la data de 8 decembrie când va avea loc reuniunea miniştrilor justiţiei din statele membre UE în cadrul Consiliul JAI, moment la care se va lua din nou în dezbatere tema aderării celor două țări, delegația bulgară este pregătită să organizeze întruniri de lucru rapide atât cu guvernul olandez, cât şi cu reprezentanţii Parlamentului olandez și insistă ca „procesul de extindere a Spaţiului Schengen să continue cu aderarea Bulgariei şi României, până la finalul acestui an calendaristic”. Astfel, va înceta blocarea "fără precedent şi fără temei" a aderării Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen, scriu eurodeputații bulgari.

„Deciziile privind extinderea Schengen nu trebuie plasate în strânsă dependenţă de agenda naţională a unui stat membru. Este oportun să fie abordate obiectiv din punctul de vedere al acquis-ului Schengen şi al perspectivelor UE ca spaţiu de solidaritate şi liberă circulaţie”, se subliniază în scrisoarea, semnată de toţi reprezentanţii bulgari în Parlamentul European.

Aceştia susţin în unanimitate şi consecvent poziţia de desfiinţare a controlului la frontierele interne pentru Bulgaria şi România. Potrivit semnatarilor scrisorii, acest lucru este „de o importanţă cheie, nu numai pentru economia şi securitatea ambelor ţări, ci şi pentru întreaga Uniune Europeană”.

În scrisoarea oficială, europarlamentarii bulgari reamintesc că legislaţia europeană presupune egalitate între statele membre, iar Bulgaria şi România au acoperit de mult toate criteriile.

„Rezultatele misiunii în cadrul Mecanismul de evaluare a acquis-ului Schengen sunt cât se poate de pozitive atât pentru Bulgaria, cât şi pentru România. Mai mult, sunt o dovadă a eforturilor continue pe care ambele ţări le depun pentru aderarea la Schengen”, menţionează reprezentanţii bulgari în Parlamentul European, precizând că invitaţia pentru desfăşurarea misiunii în cauză a fost lansată în mod voluntar de către Sofia şi Bucureşti, în semn de determinare, pentru de a dovedi şi în practică faptul că dispun de capacitatea de a proteja frontierele externe ale UE, se mai arată în comunicatul de presă.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri