Eurostat nu confirmă datele natalității menționate de Andreea Păstîrnac

Data actualizării: Data publicării:
andreea pastarnac, ministru romani de pretutindeni_govro

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a declarat marți 2 mai că în baza statisticilor Eurostat, mai mulți copii s-au născut în 2016 în diaspora românească decât în România. Eurostat nu poate confirma însă acest lucru, relatează RFI.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a declarat, marţi, cu ocazia Zilei Tineretului, la o dezbatere privind problemele elevilor şi studenţilor, că anul trecut pentru prima dată s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România, ceea ce ”ridică extrem de multe semne de întrebare”.

Eurostat, oficiul european de statistică, nu poate furniza însă date mai noi de doi ani. În prezent, cele mai recente cifre și date deținute de Eurostat sunt cele pentru 2015. Privind natalitatea românilor, Eurostat, contactat la Luxembourg de RFI, a declarat că nu are date disponibile pentru anul 2016.

”Astăzi avem peste 4,4 milioane de cetăţeni români în aceste comunităţi (din diaspora - n.r.) şi anul trecut pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România. Sunt nişte cifre care ne ridică extrem de multe semne de întrebare în ceea ce priveşte modul în care tânăra generaţie îşi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa, de a lucra şi unde se regăseşte în acest ciclu şi România - ţara de origine, care este echilibrul exact între dorinţa normală de perfecţionare, de continuare a unei cariere atât în România cât şi în celelalte state membre ale Uniunii Europene”, a declarat, potrivit News.ro, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac.

Apoi, Eurostat a precizat că modul în care sunt realizate statisticile permite doar cunoașterea numărului de copii născuți într-o țară într-un anumit an. Iar dintre aceștia, se poate spune doar câți dintre ei sunt străini, în funcție de naționalitatea mamei, însă nu și ce naționalitate au copiii.

De aceea, Eurostat nu poate oferi date despre câți copii români s-au născut în diaspora. Referitor la declarațiile ministrului Andreea Păstîrnac, Eurostat spune că "astfel de concluzii nu pot fi trase din datele furnizate și expuse aici".

Citește aici articolul integral

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri