1.000 de km în patru ani. Guvernul promite că va termina trei dintre „autostrăzile lui Ceaușescu”

Data publicării:
2212autostrada-40018

Cel puţin aceasta este ţinta Guvernului, care şi-a propus să finalizeze proiectele de infrastructură trasate la debutul Epocii de Aur, acum cinci decenii. Pentru multe dintre aceste planuri, nu există însă bani la buget.

Planul de guvernare prevede executarea în următorii patru ani a așa-numitei autostrăzi zero, denumirea dată noii şosele de centură a Municipiului Bucureşti. Pe lista de priorități se află și autostrada 1 - între Nădlac şi Piteşti. Guvernanţii mai promit lucrări de amploare și la Autostrada 3, aştfel încât până în 2016 să se poată circula între vama Borş şi Comarnic.

Potrivit planului, până în 2016 ar trebui să fie realizată şi autostrada care leagă Capitala de nordul Moldovei. Aşa-numitul Coridor 9 va trece pe lângă oraşele Ploieşti, Focşani, Bacău şi Paşcani. În total, este vorba de 1.096 de kilometri de autostradă. 763 de kilometri în Ardeal şi 333 în Moldova.

Vor mai începe şi lucrările la două noi proiecte de amploare. Primul ar fi Autostrada Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni, estimată a fi cea mai scumpă din România. Al doilea mare proiect este Autostrada Sudului, dintre Bucureşti şi Timişoara, via Drobeta Turnu Severin. Finanţarea va fi prioritară pentru Autostrada Transilvania şi pentru ruta Nădlac - Bucureşti. Planul de guvernare nu prevede însă şi banii pentru realizarea acestor obiective. Autorităţile vor încerca să atragă finanţarea privată pentru noile autostrăzi, unde lucrările încă n-au început. Asta înseamnă că traseele Moldova şi Sud vor fi realizate în concesiune, iar şoferii vor plăti pentru a putea circula pe acolo.

Autorităţile au dat în folosinţă în acest an cei mai mulţi kilometri de autostradă de până acum. 140 de kilometri au fost inauguraţi în 2012, mai mult decât s-a inaugurat în toată perioada 2009 - 2011. În schimb, niciun proiect nou nu a fost demarat, chiar dacă de la începutul anului au fost lansate mai multe licitaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri