1 DECEMBRIE LA ALBA IULIA. Cele mai modeste manifestări din ultimii 15 ani

Data publicării:
20121201 20albaiulianou-36234

Ceremoniile au început la Alba Iulia la ora 10:00, când au fost depuse coroane la statuia lui Mihai Viteazul. Au fost primite apoi soliile din cetăţile de scaun în Sala Unirii, urmate de oficierea unui Te Deum la Catedrala Reîntregirii Neamului.

Cei care se plimbă prin Cetatea Alba Iulia sâmbătă pot asista şi la celebrul moment deja al schimbării Gărzii Cetăţii, care are loc în interiorul traseului celor trei fortificaţii începând cu ora 12:00.

La ora 14:00, cel mai aşteptat moment al zilei, sutele de români prezenţi în Cetate se prind în Hora Unirii. Urmează festinul tradiţional, când 3000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi 600 de litri de vin sunt servite celor prezenţi.

Salvele de tun pot fi auzite la ora 19:00, când începe şi Parada Făcliilor, urmate de un spectacol de artificii.

Din păcate, lipsa fondurilor de la Guvernnu a permis organizarea tradiţionalei Parade Militare.

Primele ceremonii

Vineri, la ora 12.00, imnul României a răsunat în Cetatea din Alba Iulia. Câţiva localnici au urmărit nostalgici momentul în care s-a arborat tricolorul, apoi s-au depus coroane de flori. Totul a durat aproximativ o oră.

În schimb, în trei restaurante din Alba Iulia a fost agitaţie mare. Pentru 1 Decembrie au fost preparate peste 3000 de porţii de fasole cu cârnaţi.Pentru că anul acesta autoritățile locale nu au mai primit nici un ban pentru organizarea festivităţilor de la Guvern, tradiţionala masă de 1 Decembrie este oferită de mai mulţi oameni de afaceri din judeţ.

Festivităţile din acest an au costat 200.000 de lei, iar banii au fost oferiţi de primărie şi Consiliul Judeţean.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri