1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Se împlinesc 95 de ani de la Marea Unire

Data publicării:
triumf

La Mulţi Ani, România! 1 Decembrie este Ziua Naţională a românilor de pretutindeni, pe care o sărbătoresc cu respect. Autorităţile s-au pregătit temeinic: au loc de-a lungul întregii zile parade grandioase, expoziţii de arme şi tehnică militară, dar şi mese îmbelşugate. La Bucureşti, cea mai mare desfăşurare de forţe are loc la Arcul de Triumf. Peste 2000 de militari români şi străini participă la cea mai mare paradă militară din ultimii 23 de ani, iar doi şefi de stat şi mii de spectatori îi vor privi. La Alba Iulia, oraşul Unirii şi al reîntregirii, asistă la manifestări alte câteva mii de români.

Pe durata întregii zile, Digi24 transmite în direct festivităţile dedicate Zilei Naţionale. 60 de echipe se află la cea mai mare paradă militară din ultimii 25 de ani organizată de1 Decembrie. Pe sub Arcul de Triumf vor defila peste 2200 de militari români şi străini şi sute de tancuri. 11 camere de filmare transmit începând cu ora 11 parada tradiţională.

Pentru a ne aminti sau pentru a afla de ce trebuie să ne bucurăm în această zi, pe parcursul întregii săptămâni, Digi24 v-a prezentat o campanie dedicată zilei de 1 Decembrie: „Triumful unei naţiuni” a vorbit despre adevărata istorie şi oamenii care au dus la înfăptuirea României Mari. Veţi vedea şi ediţii speciale ale emisiunilor Digi24, concluziile campaniei Triumful unei Naţiuni, precum şi poveştile unor români deosebiţi şi ale unor locuri frumoase din ţara noastră.

Festivităţi la Bucureşti, defilare de 1 milion de euro - mai multe detalii aici

De la Baza Aeriană 90, locul în care se pregătesc piloţii militari, vor porni cele peste 30 de aeronave care vor survola centrul Capitalei:


Festivităţi la Alba Iulia

Cum s-au pregătit autorităţile: Paradele 

Ziua Naţională nu s-ar simţi cu adevărat fără paradele specifice. În multe oraşe din ţară, militarii merg în pas de defilare pe străzi, spre încântarea românilor veniţi să îi vadă. Din program nu lipsesc nici elicopterele, transportoarele blindate sau tunurile. Reporterii Digi24transmit de la faţa locului toate momentele importante ale manifestărilor.

Nici o sărbătoare fără mâncare

Zeci de mii de porţii de fasole cu cârnaţi sunt împărţite în toată ţara. Majoritatea ospeţelor populare vin la pachet cu vin sau ţuică fiartă, dar şi cu muzică de fanfară. De departe, cele mai generoase par a fi în acest an vor fi autorităţile din Iaşi, cu peste 7500 de porţii de fasole și cârnați, vin fiert și țuică. În oraşul marii Uniri, Alba Iulia, vor fi servite peste 5000 de porţii de fasole cu cârnaţi.

Ce fac românii de Ziua Naţională?

Doi din trei români spun că petrec această zi împreună cu familia şi prietenii. Sunt şi persoane care vor profita de ocazie pentru a pleca în excursie, în ciuda temperaturilor mai scăzute, aflăm dintr-un sondaj de opinie realizat pe 29 noiembrie pe un eşantion de 1100 de români.

Dintre aceştia, cei mai mulţi nu şi-ar dori o altă Zi Naţională: 77% dintre ei consideră că 1 Decembrie este data potrivită pentru acest eveniment. Nu lipsesc nostalgicii, care ar dori ca această zi să fie sărbătorită pe 23 august, ca până în 1989. Indiferent de dată, 85% dintre conaţionali se declară patrioţi, deşi aproape jumătate recunosc că patriotismul s-a cam demodat. Majoritari sunt şi cei care sunt de acord cu Unirea României cu Republica Moldova, trei sferturi dintre respondenţi.

Restricţii în trafic. HARTA

Organizarea paradei militare din Bucureşti aduce restricţii pentru şoferi. De la ora 5 dimineaţa, axul central al şoselei Kiseleff între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Arcul de Triumf este închis. De la ora 9:00, traficul va fi complet blocat pe Şoseaua Kiseleff, de la Piaţa Presei la Piaţa Victoriei. Vor fi restricţii de circulaţie şi pe străzile adiacente:

Secretarul american de Stat John Kerry i-a felicitat deja pe români de 1 Decembrie

Nici oficialii americani nu au uitat de ziua noastră. Secretarul american de stat John Kerry a transmis sâmbătă un mesaj special pentru 1 Decembrie.În numele preşedintelui Barack Obama şi al poporului american, transmit urările noastre de bine tuturor românilor care sărbătoresc Ziua Unirii de 1 Decembrie”, a semnat John Kerry.

Acesta a menţionat că Statele Unite sunt mândre să aibă un prieten apropiat şi un aliat ca România. Mai mult, oficialul american a scris că ţara sa îşi doreşte ca acest parteneriat să fie şi mai puternic în următorii ani.

Secretarul american de stat a ţinut să menţioneze că, anul acesta, SUA şi România au avansat în relaţia strategică prin începerea lucrărilor de construcţie la scutul de la Deveselu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri