1 Martie, sărbătoarea primăverii. Astăzi, femeile primesc în dar flori şi mărţişoare

Data publicării:
0103 20martie 20martisor-52245

Mărţişor este denumirea populară a lunii martie, cu care se deschidea anul agrar, tradiţia datând încă din epoca precreştină. Se spune încă de atunci că de Mărţişor sărbătorim triumful binelui asupra răului, izbanda luminii asupra întunericului, vigoarea trupească şi sufletească impotriva bolilor, dar şi lupta primăverii cu iarna.

Mărţişorul este comparat cu o funie care leagă, cu ajutorul celor două fire, alb şi roşu, cele 365 de zile ale anului. Firul alb simbolizează puritatea sufletească, divinitatea, iar cel roşu - dragostea pentru frumuseţile eterne ale vieţii.

Potrivit tradiţiei, şnurul se poartă la mână sau în piept, până se arată semnele primăverii. Nu se aruncă, ci se leagă de ramurile unui copac, pentru a avea parte de sănătate, fericire, noroc şi belşug în casă.

Astăzi, şoferiţelor surprinse în trafic li se vor oferi mărţişoare din partea agenţilor de la Serviciul Rutier. În plus, doamnele şi domnişoarele care folosesc mijloacele de transport în comun vor primi un altfel de cadou - vor putea călători fără să plătească.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri