12 cutremure într-o săptămână la Galați. Specialiștii monitorizează zona

Data publicării:
cutremur-1

ACTUALIZARE ora 1:55 După cutremurul de la ora 0:07, la ora 0:18 minute s-a produs încă o mişcare telurică, cu magnitudinea de 3 grade pe scara Richter, la o adâncime de 7 kilometri.

ACTUALIZARE ora 0:22 Puţin după miezul nopţii, la ora 0:07, un nou cutremur de 2,5 grade pe scara Richter s-a produs în judeţul Galaţi, informează Institutul Naţional pentru Fizica Pământului. Seismul a avut epicentrul lângă localitatea Schela şi s-a produs la o adâncime de 7 kilometri.

---------------

Cei circa 1000 de localnici din satul Izvoarele sunt derutaţi şi speriaţi. Din 23 septembrie, pământul li s-a cutremurat sub case de mai multe ori şi cu mai mare intensitate decât până acum, zona fiind cunoscută ca având activitate seismică.

Seria seismelor s-a deschis aşadar luni. Două zile mai târziu, patru cutremure au zguduit zona. Cel mai mare a avut 3,4 grade pe scara Richter. Vineri şi duminică, alte două cutremure au avut acelaşi epicentru, cel din urmă, produs la ora 21.00, urcând la 3,9 pe scara Richter.

Un alt seism s-a produs luni dimineaţă, la ora 8:00.

Poate cineva spune că suntem nebuni, dar sunt clipe de groază pentru noi”, mărturisește o localnică.

Înspăimântaţi, oamenii se plâng că nu mai pot dormi liniştiţi de o săptămână. Pereţii caselor au început să se crape, iar acum localnicii se tem să nu cadă acoperişurile peste ei.

Cercetătorii au venit în zonă pentru a studia fenomenul. „Avem în jur de 36 de ore de înregistrări acolo în zonă unde am instalat trei staţii seismice. Este o zonă în care seismicitatea este destul de ridicată”, a declarat deocamdată Mihail Diaconescu, cercetător în cadrul Institutului de Fizică a Pământului. Instabilitatea solului, inundaţiile din ultima perioadă sau urmările exploatărilor petroliere sunt trei dintre ipotezele specialiştilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri