17 zile de proteste fără oprire în Capitală şi un Tango Flashmob pentru Roşia Montană

Data publicării:
rosia-7

Zeci de persoane s-au strâns din nou în Piaţa Universităţii pentru a cere oprirea proiectului exploatării de la Roşia Montană. Câţiva protestatari au găsit un mod inedit pentru a-şi demonstra nemulţumirea. După ora 23:00, aproximativ 50 de dansatori au organizat un tango flashmob. Proteste au avut loc din nou şi în ţară. Peste 300 de oameni au ieşit în stradă la Câmpeni, în judeţul Alba, cerând blocarea exploatării miniere cu cianuri.

Manifestanţii cer includerea Roşiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Dansatorii din Piaţa Universităţii au ţinut să precizeze că nu a fost vorba de o petrecere dedicată, ci doar un mod de a-şi manifesta dezacordul faţă de intenţia autorităţilor de a merge mai departe cu proiectul de exploatare auriferă din Apuseni.

Pasiunea noastră este să dansăm şi aşa putem să contribuim altfel decât am contribuit până acum, adică ieşind şi scandând, bătând ritmul cu peturile şi mărşăluind”, spune o protestatară. „Am vrut să aducem ceva în plus şi am sperat să aducem mai mulţi oameni. Este un protest creativ şi atunci poate atragen atenţia într-un alt fel”, declară o altă dansatoare prezentă la protest.

La Câmpeni, o localitate vecină cu Roşia Montană, circa 300 de persoane au cerut blocarea exploatării miniere cu cianuri. „Ne luăm casa în spate ca şi melcul să plecăm de aici? Pentru că ceea ce se va întâmpla aici va fi un dezastru, şi nu numai pentru Ţara Moţilor”, arată un locuitor, avocatul Gheorghe Paşca.

La protest au venit şi proprietarii de pensiuni din zonă. „Să ştiţi că am pierdut deja turiştii străini. Avem pensiunea noastră care funcţionează de 14 ani, avem mulţi clienţi, în special francezi, care nu mai vin în Albac din cauza exploatării cu cianuri de la Roşia Montană”, se plânge Ancuţa Trif, proprietara unei pensiuni.

Protestatarii spun că vor continua să iasă în stradă până când se va lua o decizie favorabilă în cazul proiectului de la Roşia Montană.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri