19.000 de victime și un dezastru nuclear. Japonia comemorează doi ani de la tsunami

Data publicării:
11032013 20japonia 20comemorare-54148

La 11 martie 2011, 14.46 ora locală, un cutremur cu magnitudine 9 pe scara Richter zguduia adâncurile oceanului, la doar câteva zeci de kilometri de coastele de nord-est ale Japoniei. În mai puţin de o oră, valuri uriaşe, înalte de până la 40 de metri, invadau uscatul. În localităţile de coastă, oamenii îngroziţi au încercat să se pună la adăpost.

Intensitatea seismului a fost echivalentă cu forţa a opt mii de bombe atomice, iar unda sonoră provocată a fost detectată de unul dintre sateliţii de pe orbita terestră. La sol, casele au fost făcute una cu pământul, iar automobile, trenuri şi vapoare au fost luate de ape ca nişte jucării.

Citiți și Doi ani de la dezastrul centralei de la Fukushima. Lumânări la Bucureşti, într-un protest tăcut al Greenpeace

Un nou Cernobîl

După retragerea apelor, sute de cadavre au fost găsite pe plaje. Numai în oraşul Ishinomaki au murit 4.000 de oameni. Iar dezastrul nu s-a oprit aici. Cutremurul a produs întreruperea alimentării cu energie electrică a centralei nucleare de la Fukushima. Sistemele de răcire ale reactoarelor s-au oprit, iar unul dintre acestea a explodat.

Alte două reactoare au suferit avarii în zilele următoare. Într-o oră, oamenii din zona centralei au fost expuşi la un nivel de radioactivitate cât într-un an. Peste 160.000 de persoane au fost evacuate. Săptămâni la rând, muncitorii rămaşi în interiorul centralei şi-au riscat viaţa pentru a răci reactoarele şi pentru a împiedica scurgerile de apă radioactivă în ocean.

Era o situaţie disperată. Luptam împotriva sorţii. Nivelul de radiaţii creştea tot mai mult şi dacă nu reuşeam să aducem apă să răcim reactoarele, ar fi fost sfârşitul. Cu toţii aveam acest sentiment", își amintește Atfusumi Yoshizawa, inginer la centrala Fukushima.

A fost cea mai gravă catastrofă nucleară civilă, după dezastrul de la Cernobîl din 1986.

Autorităţile susţin că în prezent situaţia este stabilă la Fukushima, dar va fi nevoie 40 de ani pentru demontarea instalaţiilor distruse şi curăţarea zonei. În plus, riscul de cancer este crescut, pentru localnici. Copiii sunt cei mai expuşi. În cazul lor, riscul îmbolnăvirii de cancer tiroidian a crescut cu 70%.

„Testele oficiale au arătat că fiul meu are un chist la glanda tiroidă de aproximativ 20 de milimetri, dar atunci când a fost consultat de un alt medic, rezultatele au fost diferite. El mi-a spus că e vorba de un altfel de nodul, de 7 milimetri”, spune o localnică.

Mii de oameni care au fost obligaţi să-şi părăsească locuinţele au fost uitaţi de autorităţi. Ei n-au primit încă despăgubiri şi nu pot să se întoarcă în casele lor din cauza nivelului de radiaţii. 48 dintre cele 50 de reactoare ale Japoniei rămân închise, cel puţin până în luna iulie, când vor fi finalizate noile norme privind siguranţa nucleară.

Japonezii nu mai vor energie nucleară

Comemorarea a doi ani de la dezastrul de la Fukushima este marcată de proteste. Manifestaţiile au început încă de ieri, când zeci de mii de oameni au ieşit în stradă, în mai multe oraşe din Japonia, şi au cerut renunţarea la energia nucleară. La Tokyo, manifestanţii au depus la Parlament o petiţie în care cer desfiinţarea tuturor centralelor nucleare din arhipelagul nipon.

Mii de persoane au mărşăluit prin cartierul administrativ din Tokyo, unde se află sediile mai multor ministere, şi s-au oprit în faţa sediului Parlamentului. Manifestanţii au atras atenţia asupra pericolului utilizării energiei nucleare. Ei au avertizat că dezastrul de la Fukushima se poate repeta oricând.

Protestatarii au criticat autorităţile pentru lentoarea acţiunilor de decontaminare a zonei din jurul centralei Fukushima şi au subliniat faptul că oamenii evacuaţi acum doi ani din cauza pericolului de radiaţii încă trăiesc în locuinţe temporare. Ei au cerut autorităţilor să găseasă surse alternative de energie.

Sondaje recente arată că 70 dintre japonezi se pronunţă pentru eliminarea energiei nucleare, însă premierul Shinzo Abe doreşte să repornească reactoarele deteriorate, când vor atinge standarde de securitate mai stricte. Militanţii antinucleari vor să menţină presiunea, în speranţaa că oficialii se vor răzgândi. Manifestaţii de protest sunt programate şi în perioada următoare, în mai multe oraşe din Japonia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri