Sari la conținut

20 de blocuri vândute „la negru”. Proprietarii nu pot trece locuințele pe numele lor

Proprietarii blocurilor ridicate ilegal şi vândute la fel au de dat explicaţii serioase. Poliţiştii au intrat pe fir când inspectorii de la primărie au făcut un control în sectorul 5 din Bucureşti şi au văzut că multe clădiri nu au autorizaţie.

Interlopii vindeau apartamentele cu preţuri sub cele ale pieţei şi cereau chirii modeste. 200 de euro pentru un apartament cu două camere, cu 100 de euro mai puţin decât se cere în mod normal. Anchetatorii spun că sunt prieteni cu clanul Cămătarilor, temut în Bucureşti. Afacerile imobiliare au început în urmă cu mai bine de trei ani, după ce mafioţii au făcut rost de bani prin contrabandă cu alcool. Chiriaşii ştiau doar numele proprietarilor, fără să le treacă prin minte cu cine au intrat în legătură.

Cei care au cumpărat apartamentele construite ilegal au acum probleme mari. Nu pot deveni proprietari pentru că blocurile nu au autorizaţie de construcţie, deci nu există. Ca să îşi recupereze banii, trebuie să îi dea în judecată pe interlopi. Până atunci, procurorii au pus sechestru pe averile suspecţilor: peste o jumătate de milion de euro. Cu toţii sunt acuzaţi de evaziune şi spălare de bani.

Apartamentele vândute erau fie vândute legal, fie fără factură. În așa fel se sustrăgeau de la plata taxelor și impozitelor”, spune Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

Legea spune că orice clădire construită fără autorizaţie poate fi demolată. În Bucureşti, judecătorii au emis însă doar două astfel de sentinţe şi niciuna nu a fost pusă în practică.