Sari la conținut

20 de elicoptere ale Forțelor Aeriene Regale Britanice au fost modernizate la Ghimbav

Cele 20 de elicoptere de tip Puma modernizate la Ghimbav vor folosi de acum înainte de Armata Britanică în misiunile pe care le va avea. Transformările prin care au trecut sunt radicale. Le-au fost înlocuite motoarele, sistemele de navigare şi pilotul automat cu unele performante şi, spun inginerii, mult mai viabile.

Motoare cu 35% la sută mai puternice şi consum de carburant cu un sfert mai mic. Elicopterele au acum şi carlingi de tip "glass cockpit", care încorporează aparatură de ultimă generaţie. Oficialii britanici prezenţi la predarea elicopterelor s-au declarat încântaţi de colaborarea cu fabrica din România.

„La început, decizia de a colabora cu Eurocopter a avut mulţi detractori în Regatul Unit. Din fericire, le-am dovedit tuturor că s-au înşelat”, a spus Collin James, reprezentant Airbus Helicopters UK.

Sunt foarte fericit şi mulţumit de munca depusă aici, în România. Este o schimbare fantastică faţă de vechile elicoptere”, a spus Owen Barnes, reprezentantul Ministerului Apărării din Marea Britanie.

„În viitor o să fie folosit şi în situaţii de frontline, cum se zice, în situaţiile cele mai periculoase”, a declarat Paul Brummel, ambasadorul Marii Britanii în România.

Deţinută de gigantul Airbus Helicopters, compania Eurocopter are în Europa o cifră de afaceri de 38 de milioane de euro. 180 de angajaţi lucrează în fabrica din România, la care IAR Ghimbav are o participaţie de 49%.

„Chiar dacă trecem printr-o perioadă de criză economică, niciodată nu refuzăm să creştem salariile, atâta vreme cât rezultatele muncii noastre sunt bune”, a spus Jean-Louis Mascle, director general Eurocopter România.

A lucra în Eurocopter este un loc de top atât din punct de vedere tehnic cât şi motivaţional, personal. Fiecare salariat este mândru că lucrează în această companie”, a adăugat Iosif Boeriu, responsabil parte mentenanţă.

Înfiinţată în 2002, Eurocopter Ghimbav a recondiţionat până acum 100 de elicoptere şi are contracte încheiate şi pentru 2015. Există planuri ca pe viitor aici să fie asamblate şi elicoptere de tip Super Puma.