2013 va fi anul reorganizării administrative

Data publicării:
25112012 20adm-35229

Democrat-liberalii propun ca actualele județe să fie desființate şi înlocuite de opt regiuni - regiuni care vor purta tot denumirea de judeţe. Asta va reduce la opt şi numarul consiliilor județene, pe cel al prefecturilor şi al instituţiilor deconcentrate. Avantajul principal, spun democrat-liberalii, ar fi scăderea birocraţiei. Dezavantajul, însă, va fi că toţi românii vor fi nevoiţi să îşi schimbe actele de identitate.

„Noi considerăm că trebuie să existe un consens politic pentru reorganizarea administrativ-teritorială. Să plecăm de la cele 8 regiuni și vedem la ce număr se ajunge, dar trebuie să existe un număr acceptabil de regiuni. Am spus de la început că între 8 și 12 regiuni ar fi reorganizarea eficientă", a declarat Sulfina Barbu, vicepreședinte PDL.

Chiar şi liderii USL sunt de acord cu reîmpărţirea României în opt mari regiuni.

„În acest moment este, să zic..., nu este cea mai bună, dar este cea mai posibilă, pentru că în momentul în care deschidem cutia renegocierilor nu cred că o mai terminăm niciodată.", a declarat Victor Ponta.

USL dorește însă crearea celor opt regiuni cu păstrarea celor 41 de județe actuale. Va fi redus astfel doar numărul prefecturilor, la opt. În fruntea regiunilor se va afla câte un consiliu, cu rol de guvern, iar președinții acestor consilii vor fi aleși direct de către cetățeni. În plus, USL propune ca atribuțiile Senatului să fie modificate, așa încât Camera superioară să poată emite numai decizii care privesc dezvoltarea regională, fondurile europene și politica externă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri