25 de ani de la reîntoarcerea în țară a Principesei Margareta

Data publicării:
principesa margareta interviu dighi24

Reîntoarcerea în ţară a fost un moment emoţionant pentru Principesa Margareta. Ea a povestit într-un interviu acordat Digi24 despre perioada în care a stat în exil, dar şi despre cum vede azi România.

Principesa a rememorat perioada copilăriei sale din exilul de zeci de ani.

Elena Vijulie: Cum a fost copilăria dumneavoastră?

Principesa Margareta: Fericită, dar cu o umbră ce plana, pentru că Regele era trist şi nu a vorbit prea mult, la început. I-a fost dor de ţara noastră şi a ştiut tot ce se întâmpla aici, minciunile, cum a suferit populaţia aici, cum oamenii erau închişi, torturaţi, era foarte foarte greu pentru el. Deci, o copilărie fericită, dar cu această tristeţe tot timpul.

Reîntoarcerea în România, în anii 90, a fost, de departe, un moment marcant pentru Principesa Margareta.

Este poate psihologic, nu pot să vă dau un răspuns foarte simplu. Tot ce am văzut cu ochii mei, am văzut şi cu inima mea. Văzând cât de frumoasă este ţara, cât de colorată, cum sunt oamenii. Era un strat gri de comunism, urât, crud. Era un sentiment dificil de asumat, foarte dificil. Am descoperit ce s-a făcut în timpul comunismului, copii abandonaţi, persoane în vârstă abandonate, sate distruse. Când am venit prima oară, m-am simtiţ, pentru prima oară în viaţa mea, o persoană întreagă”, mărturisește Principesa Margareta.

Alteţa sa şi-a amintit şi de perioada dificilă din primii ani ai perioadei postcomuniste.

A fost propaganda, era dificil de a depăşi această propagandă urâtă şi neadevărată, dar încet-încet, am reuşit să facem pas după pas, fără să facem prea mult tam-tam şi oamenii au început să înţeleagă”, a declarat Principesa Margareta.

Trebuie să facem cumva să ne fie cunoscută istoria. Fără istorie, nu avem rădăcini şi fără rădăcini nu putem să mergem înainte, nu putem să creştem”, adaugă Alteța sa.

Principesa Margareta crede cu tărie în viitorul României.

Tineretul este minunat. Sunt inteligenţi. Am mers peste tot în America, Europa, sunt tot felul de români acolo, tehnicieni, medici, oameni cu mare talent şi care cred că vor reveni, dacă lucrurile vor merge mai bine aici. Poporul are o mare bogăţie umană şi trebuie să ajutăm, să scoatem acest lucru din inimile noastre şi pentru asta suntem aici, noi, familia regală. M-aţi întrebat care este rolul nostru şi cred că ăsta este, de a da speranţă, să fim unificatori, să mergem înainte şi să fim alături”, consideră Principesa Margareta.

Citiți și: 

Întoarcerea Regelui Mihai, după 45 de ani, acceptată cu greu de noile autorități de la București

Casa Regală marchează duminică, prin mai multe evenimente, 25 de ani de la întoarcerea în țară a Principesei Margareta.

La Palatul Elisabeta au fost medaliaţi, în numele Regelui Mihai, mai multe personalităţi din ţară, dar şi din Statele Unite, Marea Britanie, Elveţia sau Franţa. Printre cei decoraţi s-a aflat şi Frederic Mitterrand, fost ministru al Culturii şi nepotul al fostului preşedinte francez Francois Mitterand.

La fel ca mulţi francezi, n-am uitat rolul important al Regelui Mihai în timpul războiului. Regele Mihai a eliberat România de guvernarea nazistă, a lucrat toată viaţa pentru democraţie. Principesa Margareta este exact la fel”, a declarat Frederic Mitterrand.

„Sunt extrem de mândră că am primit această distincţie”, a declarat și Sussanna Antamoro de Cespedes.

Ceremonia de acordare a medaliilor a fost doar unul dintre evenimentele organizate de Casa Regală, pentru a marca un sfert de secol de la venirea Principesei în România.

Sunt trei dintre decoraţiile instituite de Maiestasea Sa Regele după 1947, pentru a răsplăti diferite tipuri de merite: culturale, politice, ştiinţifice, precum şi meritele celor care au lucrat direct alături de familia regală”, a explicat Ioan Luca Vlad, consilier privat al Casei Regale.

Duminică seară, la Ateneul Român, are loc un concert de gală, iar seara se va încheia cu un dineu la Palatul CEC.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri