3 milioane de semnături pentru schimbarea definiției căsătoriei din Constituție. Reacția comunității LGBT 

Data actualizării: Data publicării:
casatorie gay 2

Coaliția pentru Familie a depus, luni, în Senat, o propunere legislativă de revizuire a Constituției care prevede că familia se întemeiază în urma căsătoriei între „un bărbat și o femeie”. Comunitatea LGBT a denunțat această ințiativă drept un demers „fără miză legislativă” care urmărește să stigmatizeze persoanele LGBT (lesbian, gay, bisexual și transgender).  

Inițiativa a fost semnată de 3 milioane de români și are ca scop „protejarea explicită a familiei și a drepturilor părinților”,relatează Agerpres.   

„Proiectul legislativ este însoțit de circa 3 milioane de semnături de susținere, colectate de pe întreg teritoriul țării. Este pentru prima data în istoria României când un număr atât de mare de cetățeni aderă la o inițiativă în vederea organizării unui referendum pentru modificarea Constituției", a precizat Coaliția pentru Familiei.

În acest moment, articolul 48, aliniatul unu din Constituției stipulează că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Formularea propusă de Coaliția pentru familie este: „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor''.

 

La depunerea proiectului în Senat, președintele comitetului de inițiativă constituțională al Coaliției pentru familie a precizat că strângerea acestor semnături este „ un efort enorm de solidaritate”.

„Asistăm cu toții la o premieră istorică, națională și europeană — trei milioane de cetățeni români, într-un enorm efort de solidaritate, au semnat proiectul de lege pentru revizuirea Constituției, mai precis a articolului 48 alineatul 1, care vizează definirea căsătoriei ca uniune dintre bărbat și femeie. Încercăm astfel să înlocuim textul actual din Constituție, care spune — căsătoria se bazează pe uniunea liber consfințită dintre soți, deci aducem un plus de precizare în definirea căsătoriei. De altfel, România se înscrie într-un trend european în acest sens. Există o inițiativă la nivel european pentru definirea în acești termeni a căsătoriei și avem și exemplele de anul trecut ale Croației și Sloveniei, care au făcut deja referendumuri soldate cu succes pentru înscrierea în Constituțiile lor a acestei definiții", a declarat, cu această ocazie, președintele comitetului de inițiativă constituțională al Coaliției pentru familie, Mihai Gheorghiu.

Inițiatorii propun ca referendumul național pentru modificarea Constituției să se desfășoare odată cu alegerile parlamentare din toamnă.

Coaliția pentru Familie este o inițiativă civică fără personalitate juridică, independentă de orice partid și neafiliată confesional.

ACCEPT: „Un demers fără miză legislativă, folosit doar pentru stigmatizarea persoanelor LGBT”

Asociația ACCEPT a apreciat că demersul nu are o miză legislativă, întrucât Codul Civil deja interzice căsătoria persoanelor de același sex, și a subliniat că unicul scop al acesti inițiative este să stigmatizeze persoanele LGBT. 

„Demersul Coaliției pentru Familie are un singur scop real: mobilizarea opiniei publice împotriva persoanelor LGBT, transformându-le într-o amenințare fictivă împotriva tradiției și familiei. Actualul Cod Civil interzice explicit căsătoria între persoane de același sex, iar practica juridică nu lasă loc de interpretare. În consecință, inițiativa de restrângere a definiției familiei în Constituție nu are o miză reală, pentru că nu ar modifica cu nimic viața românilor și nici regimul căsătoriei”, a precizat ACCEPT. 

 

Asociația ACCEPT a atras atenția că definiția Coaliției pentru Familie pentru termenul „familie” nu exclude doar cuplurile homosexuale ci și familiile monoparentare, parteneriatul consensual între două persoane heterosexuale și familiile extinse în care bunicii au grijă de copii. 

„Nu vorbim de o inițiativă pentru familie, ci de una împotriva ei. Coaliția pentru Familie lovește în dreptul românilor la viață privată și de familie încercând să organizeze un referendum care să priveze de protecție constituțională toate acele familii care nu sunt bazate pe căsătorie. Vorbim aici, într-adevăr, de persoane LGBT, dar și de familii precum cele monoparentale, familii extinse în care bunicii răspund de creșterea copiilor, familii formate din cupluri heterosexuale care trăiesc într-un parteneriat consensual,” a declarat Florin Buhuceanu, membru al Asociației ACCEPT și membru în board-ul European Network on Religion on Belief.

De asemenea, ACCEPT a precizat că asumarea acestei propuneri ar reprezenta un mesaj de încurajare a homofobiei din partea statului român. 

„Curtea Constituțională a României și Parlamentul se află la o răscruce. Au posibilitatea să demonstreze că România și-a lăsat definitiv în urmă trecutul totalitar și că drepturile persoanelor LGBT sunt recunoscute ca drepturi ale omului. Restrângerea definiției familiei din articolul 48 al Constituției în sensul  interzicerii exprese a căsătoriei între persoanele de același sex constituie  o formă nejustificată de marginalizare a unui singur grup, respectiv  persoanele LGB, care oricum nu se bucură de protecția vieții lor private și de familie. Asumarea acestui amendament ar  reprezenta un mesaj din partea statului de încurajare a  homofobiei și excludere explicită a protecției constituționale de care ar trebui să se bucure toți cetățenii României”, a subliniat ACCEPT.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri