36 tone de carne de pui au fost retrase din magazine din București și mai multe județe

Data publicării:
carne in supermarket - 5489244-Mediafax Group-Silviu Matei

ACTUALIZARE 23.00. Procurorii susţin că Avicola Călăraşi a trimis carne alterată la Selgros. Responsabilul magazinului din Braşov spune că a observat că pachetele erau roase de şoareci.

Şeful mgazinului a trimis marfa stricată înapoi la Avicola Crevedia. Carnea nu a fost distrusă însă, spun procurorii. Cei implicaţi în evaziunea fiscală reîmpachetau puii şi îi trimiteau altor ferme de distribuţie, care aveau contracte cu magazine mai mici.

ACTUALIZARE 19.00 Cantitatea de carne retrasă a ajuns la 31 de tone.

ACTUALIZARE 18.00 O cantitate de 28 de tone de carne a fost retrasă până la această oră din magazine din București, Brașov, Suceava, Cluj, Iași, Constanța și Dolj, plus județul Brăila, acolo de unde a izbucnit scandalul.

-----------------------

ACTUALIZARE 16.10 Președintele ANSVSA a fost chemat la Guvern de premierul Victor Ponta.

____________________

Ancheta de evaziune fiscală în cazul Bădălău a scos la iveală ce poate fi mai rău în industria alimentară. Un combinat avicol de notorietate și fără îndoială de încredere precum Avicola Călărași ar fi livrat carne de pui stricată, ambalată cu excremente de rozătoare sau chiar cu șoareci vii. Carnea ar fi fost livrată hipermarketurilor Selgros, dar acestea ar fi trimis-o înapoi. Avicola Călărași ar fi reambalat-o și ar fi trimis-o unor magazine mai mici. Aceasta reiese din dosarul de evaziune fiscală în care e urmarit penal un senator și în care au fost arestați un procuror și mai mulți inspectori ai Fiscului. 

Avicola Călărași ar fi una dintre firmele evazioniste.

ACTUALIZARE 15.00 Conducerea SELGROS a decis să retragă toată carnea primită de la Avicola Călărași.

În București au fost retrase de la comercializare 7.352 de kilograme de carne de pasăre, iar în Brașov 6.200 de kilograme, au anunțat autoritățile veterinare. De la aceste loturi se vor prevala probe și vor fi făcute analize. Doar două tipuri de salmonela sunt patogene pentru om.

Dacă se vor descoperi aceste două tipuri de salmonela, vor fi sacrificate toate păsările de la fermele de unde provin loturile, a precizat, într-o conferință de presă, Vladimir Mănăstireanu, șeful ANSVSA.

Deocamdată, spun oficialii veterinari, nu se confirmă informația contaminării cu salmonela periculoasă pentru om la carcase provenind de la Avicola Călărași. Este vorba despre o informație primită de la Călărași care se referă la o salmonelă depistată în fecale, dar care nu este patogenă pentru om, a precizat președintele ANSVSA.

„Autoritățile veterinare din Călărași au făcut verificări atât la nivelul Avicolei, cât și la nivelul abatorului care aparține de acest Avicola. Abatorul nu mai lucrează de o săptămână, este în procedură de lichidare, la fel și ferma de păsări este în procedură de lichidare”, a declarat Vladimir Mănăstireanu.

------------------------------

Paralel cu aceste controale, se desfășoară și o anchetă la magazinele unde a fost identificată cantitatea de carne de pui stricată.

În acest moment se verifică magazinele din București și Ilfov, dar există posibilitatea extinderii anchetei la nivelul întregii țări. 

Controalele au loc după ce procurorii de la DNA au descoperit că un lanţ de hypermarketuri a fost aprovizionat cu zeci de tone de carne de pui alterată şi adusă în pachete în care erau şi „excremente de rozătoare”.

Avicola Călărași, un nume important pe piața alimentară autohtonă

Peste 13 tone de carne de pui de la Avicola Călăraşi au fost retrase astăzi din hipermaketurile Selgros din Bucureşti şi judeţul Braşov. Inspectorii sanitar - veterinari verifică dacă această cantitate de carne ajunsă pe rafturile magazinelor este infestată cu salmonela. Acum inspectorii verifică toate magazinele unde au ajuns puii produşi la Călăraşi.

Procurorii au descoperit că timp de cinci luni, AVICOLA CĂLĂRAŞI, unul dintre jucătorii importanţi de pe piaţa cărnii de pui, care deţine nu mai puţin de 19 ferme, a avut mari probleme legate de calitatea produselor trimise pe piaţă. 

Dosarul DNA a pornit de la nouă sesizări transmise în 2012 de inspectorii fiscali din mai multe judeţe.  

În perioada mai-septembrie 2013, Daher Orlando (inculpat, acuzat de administrarea mai multor firme fantomă, n.r.) a coordonat producerea şi distribuţia pe piaţă a unor importante cantităţi de carne de pasăre, mare parte din aceasta fiind improprie consumului uman, aspect constatat în mai multe rânduri de reprezentanţii/administratorii diferitelor firme aflate pe lanţul de distribuţie", se spune în dosarul întocmit de DNA.

Numai că, spun anchetatorii, în momentul în care carnea stricată, în unele cazuri contaminată cu salmonela, era refuzată de marile lanţuri de magazine, oamenii de afaceri se asigurau că nu rămân în pierdere si o trimiteau unor firme de distribuție.

Compania din Călăraşi este doar una dintre marile companii implicate în mecanismul complex de evaziune fiscală, care au prejudiciat bugetul de stat cu peste 50 de milioane de euro în trei ani, spun procurorii. În reţea ar fi implicate peste 60 de persoane, cetăţeni români şi străini, patroni de ferme, de depozite, dar şi oameni folosiţi strict pentru administrarea celor 50 de firme fantomă folosite pentru fraudarea bugetului de stat.

Concluziile procurorilor sunt contrazise, însă, de apărare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri