41 de morți în urma incendiului din Colectiv. Răniții au început să fie transportați în străinătate

Data publicării:
COMEMORARE CLUB COLECTIV agerpres 8074634-1

Actualizare 24.00  Numărul celor care pierd lupta cu moartea poate crește de la oră la oră, așa cum s-a întâmplat sâmbătă, o a doua zi neagră după cea din urmă cu o săptămână.

Au fost pacienți care în ultimele 24 de ore s-au degradat foarte mult și cu toate eforturile noastre asociate de terapie intensivă, și chirurgie, și așa mai departe, nu i-a mai putut resuscita la un moment dat”, a explicat Cristian Nițescu, directorul medical al Spitalului de Arși.

Impresionaţi de suferinţa uriaşă, medicii din străinătate şi-au oferit ajutorul. Au plecat sau urmează să plece răniţi în Olanda, Belgia, Israel, Austria, Norvegia, Suedia.

Unii doctori au venit în România să vadă pacienţii înainte de transport. E cazul lui Sarah Pape, medic chirurg din Newcastle. Numele ei a fost pomenit în Parlamentul britanic zilele trecute, când deputata ce o reprezintă l-a întrebat pe premierul David Cameron dacă poate ajuta România în cazul tragediei din Colectiv.

„Procedura de selecţie a pacienților care pleacă în străinătate este unică, indiferent de ţara de destinaţie. Practic, decizia aparţine exclusiv medicilor din spitalele unde pacienţii vor fi trimişi. Aceşti medici, cu generozitate, vin special pentru acest lucru în Bucureşti”, a explicat pentru Digi24 Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Toate cheltuielile care ţin de transport și tratament vor fi decontate de stat.  

Actualizare 23.00  Eroare inexplicabilă a autorităţilor române. Părinţii unuia dintre tinerii răniţi în incendiul de la clubul Colectiv au fost trimişi la Bruxelles, deşi fiul lor a fost transferat la Viena. 

Actualizare 20.45. În această sâmbătă neagră se înregistrează încă două decese în rândul răniţilor în incendiul de la Colectiv. Totalul decedaţilor se ridică acum la 41.

Şapte oameni s-au stins azi în spitalele din Capitală unde erau internaţi, iar alţi doi în străinătate, înainte să ajungă în clinicile unde ar fi avut o şansă în plus la viaţă. În ţară, rămân în continuare aproape 50 de pacienţi în stare gravă, iar veştile medicilor nu sunt deloc bune.

Actualizare 20.30 Fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, şi alţi doi angajaţi ai primăriei de sector au fost arestaţi preventiv. 

Actualizare 19.30 Peste 1000 de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii.

Actualizare 18.16 A doua aeronavă care transportă un rănit grav a decolat spre Viena de pe aeroportul din Băneasa, după ce în urmă cu aproximativ o oră un alt pacient a plecat cu o altă aeronavă spre aceeași destinație. Aeronava care a decolat cu o oră întârziere transportă o tânără aflată în stare foarte gravă, pentru care familia a insistat să fie tratată la Viena.

Starea delicată este unul din motivele pentru care procedurile de îmbarcare au durat mai mult. În plus, medicii au trebuit să treacă prin filtrele de la aeroport ca orice persoană obişnuită, ambulanţa a fost verificată, iar toate acestea au consumat timp. În timpul zborului, pacienţii au tot ce le trebuie. Cele două aeronave sunt special dotate pentru transportul victimelor. Sunt asistaţi de echipe medicale coordonate de SMURD şi sprijinite de medici şi personal de specialitate.

Următorul transport de pacienți în străinătate va fi efectuat duminică la ora 10 și, cel mai probabil, sub rezerva confirmării, în Norvegia și Finlanda, a anunțat sâmbătă premierul interimar Sorin Cîmpeanu.

Actualizare 16.30.  Celebrul muzician Andre Rieu, care a avut o serie de concerte în România în acest an, a venit în ţara noastră special pentru a se reculege la locul tragediei de la Colectiv. Aceasta a anunţat că va face şi o donaţie familiilor victimelor incendiului: toate concertele vor fi imprimate pe un DVD, iar încasările vor fi donate familiilor. 

Singurul lucru pe care vi-l pot oferi este muzica mea. Voi compune o piesă pentru ei! a spus Andre Rieu, vizibil emoţionat, la Colectiv. 

Actualizare 16.15. Pregătiri pe aeroportul Băneasa: doi răniţi vor fi transportaţi la Viena cu aeronave SMURD. Numărul răniţilor transportaţi în străinătate se ridică la 20.

Actualizare 16.10. Preşedintele Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj adresat familiilor îndoliate.

Sunt cu gândul și cu sufletul alături de familiile îndoliate, care au primit astăzi vestea tragică a dispariției celor dragi, aflați în suferință în spitale. Dumnezeu să-i odihnească!

Posted by Klaus Iohannis on 7 Noiembrie 2015

Actualizare 15:15. Încă o persoană a murit astăzi, la Spitalul de Arsuri. Bilanțul total se ridică la 39 de morți.

Actualizare 14:45. Spitalul Militar din Budapesta a trimis autorităților române o scrisoare de intenție prin care își manifestă deschiderea pentru tratamentul a cinci persoane rănite cu arsuri în cursul incendiului din Colectiv. Spitalul Militar nu a primit până în acest moment răspuns din partea României. Spitalul Militar aparține de Ministerul Apărării din Ungaria.


Conferința de presă de la Guvern, condusă de prim-ministrul interimar Sorin Cîmpeanu

Actualizare 12:00. Declarațiile de la conferința de presă de la Guvern:

Încă o persoană rănită în incendiul din Colectiv și-a pierdut astăzi viața, de această dată de la Spitalul Floreasca. Victima era internată în stare critică. Alte două persoane dintre cele transportate în Olanda au murit: un român și un cetățean italian. Mai rămân internate în spital 106 persoane, dintre acestea 41 în stare gravă și stare critică.

„La ora 9:11 a aterizat primul avion militar la Rotterdam. Din păcate, doi pacienți s-au pierdut imediat după aterizare, unul în salvare, unul imediat la spital. Este vorba despre un pacient roman si unul italian”, a spus premierul interimar.

„În cursul zilei de astăzi cele doua avioane SMURD vor pleca în Austria cu câte doi pacienți. Sunt discuții în ritm intens pentru a prelua Norvegia și Finlanda probabil câte doi pacienți fiecare. Avionul militar de la Bruxelles se întoarce și mâine dimineață la 10:00 va fi cel de-al treilea transport. Repet, cele două avioane SMURD vor pleca la Viena astăzi. Următorul transport va fi efectuat mâine la orele 10:00 și sub rezerva confirmării în Norvegia și Finlanda”, a anunțat Sorin Cîmpeanu.

Tot mâine va sosi o echipă de medici francezi pentru a evalua starea de transport pentru spitalele din Franța. Luni dimineață va sosi o echipă de medici din Germania și vom vedea când vom avea date relevante pentru Marea Britanie. Acestea sunt țările implicate până în acest moment”, a mai spus premierul interimar.

În timpul conferinței de presă, Ungaria și-a anunțat disponibilitatea de a prelua cinci răniți.

„Vor fi decontate integral costurile pentru pacienții care vor fi transferați în străinătate din fondul de rezervă al Guvernului. în ceea ce privește aparținătorii, vom deconta cheltuielile indiferent de durată, de cazare, transport și masă pentru câte un aparținător pentru fiecare pacient. Acest decont se va face în regim de urgență într-o primă fază fie prin direcțiile consulare, Ministerul de Externe, prin ambasade, care s-au ocupat deja de formalitățile de cazare, fie printr-un program de ajutor de urgență gestionat de Ministerul Muncii”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Prim-ministrul interimar a mulțumit pe această cale personalului medical pentru eforturile făcute.

În cazul asocierii arsurilor tegumentare cu arsurile inhalatorii, imprevizibilitatea este mereu prezentă, iar indicele de mortalitate oscilează între 30 și 80 la sută. Asta înseamnă că 3 până la 8 pacienți care au acest diagnostic în momentul producerii accidentului și al internării sunt candidați la deces. Indicele major de gravitate, asta înseamnă că mă refer la incidența complicațiilor majore, cu risc vital, se desfășoară în această a doua săptămână”, a spus prof. dr. Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca.

Raed Arafat a anunțat că pacienții transferați la Bruxelles „au aterizat OK”.

Astăzi pregătim cele două avioane SMURD. Fiecare are capacitatea de câte un pacient și urmează să efectuam transportul după ce avem autorizarea din partea colegilor din Austria, care au două locuri pentru noi și bineînțeles acceptul familiilor pacienților care urmează să fie transportați”, a declarat secretarul de stat în Ministerul de Interne. 



Actualizare 11:15. Declarații la Spitalul de Arsuri:

Doi bărbați decedați. Erau în stare critică. Au murit din cauza arsurilor, a suprafeței arsurilor, a arsurilor de căi aeriene”, a precizat Adrian Stănculea, purtător de cuvânt Spitalul de Arsuri.

Acesta a adăugat că cei doi bărbați avea arsuri pe 70 și 50 la sută din suprafața corpului.

Mai sunt opt pacienți în stare critică, mai sunt încă doi bolnavi în stare gravă”, a mai spus medicul.

Adrian Stănculea a menționat că unul dintre pacienții în stare gravă a fost transportat pentru tratament în Belgia.

În continuare, prognosticul este „foarte foarte rezervat la cei în stare critică”.

La cei care au decedat au apărut aceste complicații (renale – n.r.)”, a răspuns purtătorul de cuvânt.



Actualizare 11:00. Încă o persoană a murit în această dimineață. Cea de-a 35-a victimă era internată la Spitalul Universitar. Este vorba despre un bărbat. 

La Spitalul Universitar mai sunt opt pacienți internați în stare critică. De altfel, aici au fost aduse cele mai grave cazuri. 


Cele două persoane se aflau internate la Spitalul de Arsuri. Cei doi răniți și-au pierdut viața în această dimineață, ei aflându-se în stare foarte gravă. 

Medicii spun că erau în stare critică. Ei aveau arsuri pe o suprafață foarte mare a corpului, iar arsurile căilor respiratorii au agravat starea acestora de sănătate. Unul dintre pacienți a decedat la ora 3:50, iar celălalt la 7:35.

Numărul persoanelor decedate în urma tragediei din clubul Colectiv se ridică la 34.

În urma incendiului din Colectiv au fost deschise trei anchete penale. Într-una dintre ele, Cristian Popescu Piedone a fost reținut. Procurorii îi impută că a eliberat autorizaţia de funcţionare pentru local, deşi clubul era o bombă cu ceas. Anchetatorii vor să afle dacă a fost vorba de inconştienţă sau corupţie.

O altă echipă de procurori, tot din DNA, dar militari, verifică autorizaţiile eliberate de pompieri.

Iar procurorii de la Parchetul General caută vinovaţii pentru moartea celor 34 de persoane şi rănirea altor aproape 160. În acest caz, patronii clubului au fost arestați preventiv.

Citiți și

Incendiul de la Colectiv. O tragedie, trei anchete

16 răniți în incendiul din Colectiv, transportați pentru tratament în Belgia și Olanda

Răniții din Colectiv, transferați în străinătate. Bâlbele autorităților

Rude exasperate de durere

Spitalele din străinătate, în ajutorul răniților din clubul Colectiv. Doi pacienţi au fost transportaţi în Israel

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri