50 de persoane au cumpărat petarde de tipul celor găsite la Beke Istvan

Data publicării:
beke-3

Firma care i-a livrat petarde lui Beke Istvan, arestat pentru că ar fi vrut să detoneze o bombă la parada de 1 Decembrie din Târgu Secuiesc, a intrat în atenţia poliţiştilor de la Arme şi Explozivi cu o săptămână înainte de Ziua Naţională. Un banal control menit să prevină comerţul ilicit cu produse pirotehnice la această firmă a confirmat temerile procurorilor DIICOT - Beke Istvan construia o bombă.

Beke Istvan cumpărase 400 de petarde interzise.

Din informaţiile mele există un dispozitiv explozibil improvizat care ar fi avut efecte extrem de grave, s-ar fi soldat cu victime. A fost confiscat, urmează să fie expertizat şi nu a ajuns să fie plantat în mulţime”, spunea la 1 decembrie Ovidiu Marincea, consilier al directorului SRI.

Un filmuleţ postat pe internet arată cât de puternice sunt aceste petarde şi de ce este interzisă comercializarea către persoane fizice.

Beke Istvan, considerat de serviciile speciale ca fiind membru marcant al grupării extremiste Mişcarea de Tineret 64 de Comitate, a fost ales să construiască bomba şi s-o detoneze pentru că este priceput în electronică, spun procurorii. Acest lucru s-ar fi stabilit pe 10 octombrie, când mai mulţi membri ai grupării s-au întâlnit în Covasna.Tot ce s-a discutat atunci reprezintă acum probă în dosarul lui Beke Istvan, întâlnirea fiind înregistrată integral de SRI.

Planul era ca bomba să fie mascată într-un coş de gunoi de lângă statuia lui Gabor Aron şi detonată de la distanţă de Beke Istvan. Deflagraţia ar fi fost urmărită prin intermediul camerelor de luat vederi instalate la magazinul lui Beke Istavan.

Investigaţiile au continuat şi după arestarea extremistului. Alţi 50 de clienţi ai firmei de pirotehnie sunt cercetaţi acum pentru deţinere de explozibili. La fel şi patronii firmei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri