90 de localități din țară încă nu au curent electric. Ninsorile se mută în est

Data publicării:
20121209 20150curent-37758

Actualizare ora 19.00. Potrivit lui Marian Muhuleţ, în judeţul Arad au rămas fără curent electric trei localităţi, în Argeş 17 localităţi, în Bistriţa-Năsăud o localitate, în Buzău 12 localităţi şi în Covasna alte două.

De asemenea, în judeţele Dâmboviţa sunt 14 localităţi fără energie electrică, în Gorj sunt două localităţi, în Hunedoara sunt 20, în Prahova sunt şase, în Suceava sunt trei şi în Vâlcea sunt zece localităţi.

Întrebat în câte secţii de votare este întreruptă alimentare cu energie electrică, Marian Muhuleţ nu a putut preciza o cifră exactă, arătând că sunt aproximativ trei secţii pe localitate care au rămas fără curent.

În aceste cazuri autorităţile au intervenit cu generatoare şi alte surse alternative de alimentare pentru a putea fi continuat procesul electoral.

Reprezentantul Ministerului Economiei în Comandamentul de iarnă a spus că întreruperile de curent s-au produs după ce mai mulţi stâlpi de electricitate s-au prăbuşit din cauza vijeliilor sau copaci doborâţi de vânt au căzut peste cablurile electrice. Acesta a raportat în videoconferinţa cu prefecţii şi reprezentanţii autorităţilor publice locale că nu ştie exact când se vor remedia problemele, în condiţiile în care în multe situaţii se acţionează pentru izolarea cablurilor distruse.

Actualizare ora 18.00150 de localităţi din toată ţara au probleme cu alimentarea cu energie electrică din cauza vântului puternic şi a ninsorilor. În judeţul Prahova, sunt zone care ar putea rămâne în beznă toată noaptea.Problemele au fost remediate în unele localităţi; la această oră numărul celor nu sunt alimentate cu curent electric a scăzut la circa 150.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a cerut declanşarea unui control la Electrica, după ce foarte multe localităţi şi secţii de votare au rămas fără curent electric din cauza ninsorilor şi vijeliilor. Au fost luaţi în vizor şi reprezentanţii ministerului Economiei.

Din cauza viscolului, echipele de intervenţie ajung cu dificultate în zonele rămase fără electricitate şi multe localităţi riscă să rămână în beznă peste noapte.

Probleme sunt şi în judeţul Prahova, unde spitalul din Breaza a rămas fără curent electric. Prefectul judeţului spune că, cel mai probabil, pana de curent va fi remediată abia luni dimineaţă.

Ora 17.00 225 de localități din întreaga țară nu au curent electric la această oră, din cauza ninsorii puternice și a viscolului. Soldații intervin cu TAB-uri pentru deszăpezirea unor localități din Timiș, Dâmbovița și Gorj.Sunt afectate 181 de secții de votare, dar procesul electoral nu este totuși întrerupt.

Zăpada a creat probleme pe DN1A, unde mai mulți copaci căzuţi pe șosea au blocat traficul.

În judeţul Timiş, ninge de sâmbătă dimineaţă. În zonele cu viscol, stratul de zăpadă măsoară jumătate de metru, iar trei ambulanţe au rămas blocate. Abia după ce utilajele de deszăpezire şi-au făcut cu greu loc printre nămeţi, salvările au ajuns la pacienţi. În Timişoara, un autobuz care nu avea cauciucuri de iarnă a rămas înzăpezit în troiene, blocând şi liniile de tramvai pe două sensuri. Multe persoane care se îndreptau spre secţiile de votare au facut cale întoarsă, dar au existat şi curajoşi care au pus mâna pe lopeţi ca să ajungă la secţia de vot.

Vama Cenad a fost deblocată pe partea românească, dar nu şi pe partea dinspre Ungaria. Din cauza zăpezii şi a vântului puternic, circulaţia pe Drumul Naţional 6, spre graniţa cu Ungaria, a fost închisă mai bine de opt ore, iar zeci de maşini au fost prinse în nămeţi. Autoriţătile au trimis maşini de intervenţie, însă acestea nu au făcut faţă viscolului, iar unele au rămas în nămeţii care au atins şi un metru.

Școli închise, spital fără curent electric

Școlile din Timiș și Suceava sunt închise luni, din cauza ninsorilor abundente și a viscolului.Reprezentanţii Inspectoratelor Şcolare Judeţene spun însă că, în funcţie de cum va evolua vremea, măsura ar putea fi prelungită şi marţi.

Spitalul din Breaza a rămas fără curent electric din cauza vremii şi implicit, fără căldură. Şefii unităţii medicale au decis mutarea a 40 de pacienţi dintr-un pavilion în altul pentru ca aceştia să nu sufere de frig. Autorităţile locale au trimis grupuri electrogene la spital ca să suplinească lipsa de curent electric până când echipele Electrica vor remedia defecţiunea.

Codul galben a fost prelungit. Ninsorile se mută în est

Ninsorile se mută în estul ţării din această seară. Meteorologi au anunţat că zece judeţe din sudul ţării au scăpat de atenţionarea cod galben.

Pe de altă parte, meteorologii au prelungit până luni la ora 11.00 avertizarea cod galben de ninsori, ploi, polei şi viscol pentru Bucureşti şi 29 de judeţe din jumătatea de est a ţării.

Potrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, în noaptea de duminică spre luni şi în prima parte a zilei de luni vor mai fi precipitaţii în jumătatea de est a ţării şi izolat se vor acumula cantităţi de peste 25 de litri pe metru pătrat.

În acest interval ninge la munte, în estul şi sud-estul Transilvaniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi Moldovei şi în sud-estul Olteniei, iar în Dobrogea predomină ploile. În sud-estul teritoriului vor fi condiţii de polei.

Vântul va avea intensificări, iar în Muntenia, sudul Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură va viscoli ninsoarea.

Avertizarea este valabilă de duminică, ora 20.00, până luni, la ora 11.00, în Bucureşti şi judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Galaţi, Vrancea, Covasna, Harghita, Braşov, Bacău, Vaslui, Iaşi, Neamţ, Suceava, Botoşani şi parţial în Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Sibiu şi Vâlcea.

Totodată, duminică, până la ora 20.00 este cod galben de ninsori, ploi abundente, polei şi intensificări de vânt, în aproape toată ţara, cu excepţia Bucureştiului şi judeţelor Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Ilfov, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea şi Gorj.

Potrivit acestei avertizări, duminică vor fi precipitaţii în majoritatea regiunilor, sub formă de ninsoare în Banat, Crişana, Maramureş, jumătatea de nord a Moldovei şi în zona montană, mixte în Transilvania şi în sudul Moldovei şi ploi în Dobrogea, nordul şi estul Munteniei.

În aceste zone, cantităţile de precipitaţii vor depăşi 25-30 de litri pe metru pătrat în Carpaţii Orientali şi în estul teritoriului. Vântul va avea intensificări temporare, iar în zona de munte şi în sud-vest va viscoli ninsoarea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri