A cincea duminică de proteste. Manifestanții au cerut demisia Guvernului

Data actualizării: Data publicării:
170305_PROTEST_REZIST_DNA_03_INQUAM_PHOTOS_Liviu_Florin_Albei

Noi proteste au avut loc duminică, în București și în mai multe orașe din țară, față de Guvernul Grindeanu, în urma emiterii în noaptea de 31 ianuarie a celebrei OUG 13. De această dată, oamenii au ieşit în stradă pentru apărarea democraţiei şi pentru a cere depolitizarea unor instituţii.

170305_PROTEST_REZIST_DNA_00_INQUAM_PHOTOS_Liviu_Florin_Albei
170305_PROTEST_REZIST_DNA_00_INQUAM_PHOTOS_Liviu_Florin_Albei

Foto: InquamPhotos/Liviu Albei

Peste 7000 de oameni au iesit aseară în stradă, în centrul Capitalei. Ei au cerut depolitizarea instituţiilor publice, demisia actualului Guvern și continuarea luptei anticorupţie. Totodată, şi-au arătat şi susţinerea faţă de DNA.

Protestatarii au început să se adune în Piaţa Victoriei începând cu ora 18.00, după un apel făcut pe Facebook, apoi au plecat în marş spre Palatul Parlamentului. A fost a cincea duminică de manifestaţii în în Bucureşti, după adoptarea controversatei ordonanţe 13.

„Susţinem DNA. În ultimul timp sunt atacuri destul de grosolane împotriva acestei instituţii. A rămas singura institutie care mai poate lupta pentru noi, cei din strada.”

„Dorim depolitizarea CCR, depolitizarea Avocatului Poporului și a CNA.”

„Susținem prin aceste proteste și valorile europene la care am accesat în 2007.”

A fost şi un moment de reculegere, în Piaţa Universităţii, pentru tinerii care şi-au pierdut viaţa în decembrie 89, pentru democraţie. Apoi oamenii au pornint în marș către Palatul Parlamentului. Manifestanţii au trecut şi pe la Ministerul Justiţiei. Următoarea oprire: sediul DNA. Marşul s-a încheiat în jurul orei 23.00, în faţa Guvernului. Tot protestul a durat circa trei ore și jumătate și, în total, oamenii au parcurs aproape 13 kilometri.

Proteste au fost şi în ţară. Sute de oameni din Cluj-Napoca, Braşov, Galaţi, Timişoara şi Oradea au ieşit în stradă pentru a-şi arăta susţinerea faţă de DNA.

Protestatarii de la Galați au scris pe baloane roșii „PSD” și „Guvernul”, iar apoi le-au spart.

De asemenea, aproximativ 250 de clujeni au ieşit în stradă ca să-şi arate susţinerea pentru DNA.

În Braşov, aproximativ 100 de oameni au mărşăluit prin oraş, de la Prefectură până în Piaţa Sfatului, unde au întins, ca de obicei drapelele României şi Uniunii Europene.

Şi timişorenii au ieşit în stradă pentru a susţine lupta anticorupţie. La finalul saptamânii s-au întâlnit în Piaţa Sfântul Gheorghe, pentru a reînvia dezbaterile precum în agorele Greciei Antice. Vremea nu a fost prea bună, aşa ca au fost prezente doar aproximativ 50 de persoane.

„Şi pe ploaie, şi pe vreme rea pentru că problemele nu se opresc pe vreme rea”, a spus un protestatar.

Şi orădenii şi-au manifestat, în stradă, susţinerea faţă de procurorii DNA. Protestatarii din Oradea au cerut demisia membrilor Guvernului Grindeanu, dar şi depolitizarea CCR.

„Suntem cu ochii pe ei, nu îi lăsăm să miște așa cum își doresc, vom fi aici până când ei își vor dori o țară normală, o țară condusă transparent, în care să investim în viitorul copiilor noștri”, a spus un protestatar.

La Oradea, cel mai mare protest a fost în weekendul 3-5 februarie, când au ieşit în stradă peste 16.000 de oameni.

 


 

ACTUALIZARE 23.20. Protestul din Piaţa Victoriei s-a încheiat cu intonarea imnului naţional ”Deşteaptă-te române” de cele aproximativ 200 de persoane care se mai aflau în faţa Guvernului în jurul orei 23.00.

ACTUALIZARE 23.00. Manifestanţii care au plecat în marş din Piaţa Victoriei au revenit în faţa Guvernului, după ce au trecut prin Piaţa Universităţii, prin faţa Parlamentului şi a DNA. Oamenii încep să plece, protestul apropiindu-se de final.

La această oră, în Piaţa Victoriei sunt peste o mie de oameni care strigă ”Vrem să muncim, nu să vă păzim” şi ”Demisia”. De asemenea, ei au cântat imnul naţional.

ACTUALIZARE 22.00. Numărul protestatarilor din Capitală a ajuns la 7.000. Oamenii s-au adunat în Piaţa Victoriei, au trecut pe la Palatul Parlamentului şi a ajuns la DNA. 

ACTUALIZARE 21.00. Manifestanţii care au plecat în marş din Piaţa Victoriei în urmă cu aproape două ore au ajuns în faţa Parlamentului, pe traseu alăturându-li-se şi alte persoane, astfel că numărul lor depăşind 4.000.

ACTUALIZARE 20:30. Cele peste 3.000 de persoane au ajuns la Piața Universității. Pentru un minut, oamenii s-au oprit și au ținut un minut de reculegere pentru victimele Revoluției. 

E o nouă duminică de proteste şi la Cluj-Napoca. Aproximativ 250 de oameni au ieşit din nou în stradă. Toţi cer depolitizarea instituţiilor publice.

Un mic protest a fost organizat și la Râmnicu Vâlcea.

Câteva zeci de persoane au protestat în faţa sediului Prefecturii Galaţi, unde au adus baloane de diverse culori, iar pe cele roşii au scris "PSD" şi nume ale unor lideri ai formaţiunii, pe care apoi le-au spart, manifestanţii spunând că "roşul este culoarea corupţiei".

protest R. Valcea (7)

ACTUALIZARE 20.00. Noi proteste faţă de Guvernul Grindeanu şi la Braşov. Oamenii s-au mobilizat din nou pe reţelele de socializate. S-au adunat în faţa Prefecturii.

Sunt câteva zeci de persoane care s-au adunat la protest în jurul orei 19.30, iar apoi au plecat în marş.

Şi la Sibiu, aproximativ 300 de protestatari au cântat imnul în Piața Mare și au plecat în marş prin centrul oraşului.


Actualizare 19:30. Aproximativ 3.000 de persoane au plecat în marș din Piața Victoriei spre Parlament.

În țară, manifestații mai au loc în Cluj-Napoca, Sibiu și Iași. Proteste au loc și în străinătate. Românii din Milano, Paris, Bologna sau Viena.

Actualizare 18:00. A început protestul din Piața Victoriei. Peste 100 de persoane sunt deja în fața Guvernului.

Românii din toată ţara sunt aşteptaţi să ia parte la un marş ce va avea ca traseu Piaţa Victoriei - Piața Constituției, de la Guvern la Parlament. Protestul de săptămâna aceasta va avea ca temă și susținerea Direcției Naționale Anticorupție și depolitizarea Curții Constituționale a României, se arată pe pagina evenimentului.

16991677_10207011011432290_7965007282620150586_o

Organizatorii evenimentului de pe pagina de Facebook spun că marșul este nunul pentru instituții independente politic. Aproape 3.000 de persoane au confirmat participarea numai pe pagina acestui eveniment și alte câteva mii și-au exprimat interesul.

„Dacă DNA nu ar fi cercetat maniera în care OUG 13 a fost adoptată, nu am fi aflat astăzi că ministerul pentru Relația cu Parlamentul oferise în primă fază un aviz negativ proiectului de modificare a codurilor penale, motiv pentru care ședința a fost amânată până la ora 21.00, pentru a fi redactat un nou aviz, de această dată pozitiv. Am aflat că DNA a trecut peste limite în anchetarea acestui dosar. Dar dacă nu era de competența acestei instituții, cine ar trebui să scoată la iveală aceste nereguli și de ce nu a făcut-o?”, se mai arată pe pagina evenimentului.

În ceea ce privește faptele pentru care DNA a trimis dosarul la Parchetul instanței supreme, acestea sunt cinci la număr: 

- Favorizare a făptuitorului;

- Prezentare cu rea-credință, de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului (prevăzută și sancționată de Legea 115/1999 – a răspunderii ministeriale);

- Sustragerea sau distrugerea de înscrisuri;

- Sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri;

- Fals intelectual.

CCR a admis luni sesizarea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privind existența unui conflict între puterile statului, apărut în urma declanșării de către procurorii DNA a anchetei privind modul în care a fost elaborată ordonanța de urgență 13. CCR a stabilit astfel că investigația DNA a perturbat activitatea Guvernului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri