Sari la conținut

A cincea zi de căutări a minorei dispărute în munţii Retezat. O persoană care a văzut-o, testată cu detectorul de minciuni

Prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu, a făcut publice la Digi24 amănunte legate de operaţiunea de căutare.

Astăzi, fata este căutată în locuri greu accesibile în care ar fi putut să cadă. Este urmărit un traseu pe o lungime de 4 – 5 kilometri, pe un versant foarte abrupt, greu accesibil, unde salvamontiştii cu jandarmii coboară pe frânghii, a spus prefectul de Hunedoara.

În operaţiunea de căutare este implicat şi un câine dresat pentru a găsi cadavre.

Echipajele care o caută pe minoră au bărci pneumatice, o dronă, cu camere termo pentru identificarea corpului uman.

„Până acum nu avem alte ipoteze, ceea ce am avut în dubiu s-a verificat. O persoană care a văzut-o pe fetiţă a fost dusă la detectorul de minciuni. Căutările continuă în toate zonele aglomerate, gări, autogări, s-au verificat maşinile care au ieşit imediat din Parcul Retezat”, a spus Sorin Vasilescu.


Adolescenta era instituţionalizată într-un centru de plasament din Lupeni, iar când a dispărut, în 20 august, mergea, alături de un grup de copii, într-o drumeţie spre Lacul Bucura din Munţii Retezat.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara, preotul parohiei Bărbăteni Lupeni, Cristian Olaru, a solicitat DGASPC ca şase copii, cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani, instituţionalizaţi în centrul de plasement din Lupeni, să fie lăsaţi în Tabăra de Vară Retezat 2014, alături de alţi copii din parohie.

"Cei şase adolescenţi au fost luaţi în grijă de preot în tabăra care a avut loc în zona Haţeg-Retezat, Poiana Pelegii, cu traseu spre lacul Bucura, în perioada 19-21 august. În 21 august am fost anunţaţi despre dispariţia fetei şi tot atunci au început căutările", declara, vineri, inspectorul DGASPC Hunedoara Cristina Sav.

Potrivit acesteia, adolescenta dispărută nu are probleme de sănătate, nu este un "copil problemă", a terminat clasa a VII-a cu media 10 la purtare şi nu a lipsit niciodată nemotivat din centrul de plasament.

Ea mai spunea că este o procedură obişnuită ca parohiile sau ONG-urile să solicite preluarea copiilor pentru a-i duce în tabere sau excursii şi că aceştia sunt încredinţaţi potrivit legislaţiei în vigoare, până acum nefiind înregistrate incidente în judeţul Hunedoara.

Pe de altă parte, preotul Cristian Olaru, care a dus-o în tabără pe adolescenta dispărută în Parcul Naţional Retezat, afirma, vineri, că a vrut să facă o faptă bună şi nu s-a aşteptat ca fata să plece.

Potrivit acestuia, din grupul din care a plecat fata fac parte 25 de copii cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani, dintre care şase de la centrul de plasament din Lupeni, şi zece adulţi.

"În faţa grupului mergeau doi adulţi, la mijloc erau alţi trei adulţi, iar eu şi restul adulţilor eram în spate. Ajunşi la locul de campare, fata s-a grăbit spre cort şi noi am crezut că are necesităţi fiziologice. Era prima oară cu noi în tabără şi era puţin retrasă şi tăcută, dar noi am încercat tot timpul să o integrăm. Vorbeam cu ea şi o chemam în grup şi părea în regulă. Fata este sănătoasă şi raţională. Şi-a luat ghiozdanul cu haine şi a plecat", a adăugat preotul.

El a susţinut că, după dispariţia fetei, a plecat în căutarea acesteia şi că nu a reuşit să anunţe miercuri dispariţia la 112 deoarece nu avea semnal la telefonul mobil. Autorităţile au fost anunţate despre dispariţia adolescentei abia joi, când au început şi căutările.

Poliţia Română a anunţat, vineri, într-un comunicat de presă, că fata "ar fi plecat voluntar din locul de campare miercuri, în jurul orei 16.00, fără a mai reveni".

Adolescenta are 1,50-1,55 metri înălţime, 55-60 de kilograme, faţa rotundă, ochi verzi, păr şaten, tuns scurt, ondulat, cu breton neregulat. La data dispariţiei, fata purta un hanorac de culoare maro, cu imprimeu portocaliu, pantaloni negri, pantofi sport albi şi un fes negru. Fata avea un rucsac roşu şi negru, în care avea doar articole de îmbrăcăminte, fără documente de identitate sau bani.