A murit Bogdan Baltazar

Data publicării:
2812baltazar-40981

Cunoscutul bancher, unul dintre cei mai respectați economiști din România, amurit în această dimineață, la ora 4.30, la Terapie intensivă.

„A fost una dintre prezențele strălucite, un om care a reușit înainte de 89 să-și utilizeze timpul pentru a căpăta o pregătire ireproșabilă la o universitate americană, un om care a suferit înainte de 89, pentru că nu ezita să-și exprime punctele de vedere contradictorii”, a spus Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe.

„Un mare specialist, un om deosebit, un domn în ceea ce a făcut și a conceput în plan economic și mai ales bancar. Am pierdut un analist de valoare. Dumnezeu să-l ierte”, a spus și Mircea Coșea, analist economic.

Repere biografice

Bogdan Baltzar a preluat funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al BRD - Groupe Société Générale în 1998, el renunţând la acest post în octombrie 2004.

Fostul consilier financiar s-a afirmat în viaţa publică şi politică imediat după 1989. În iunie 1990 a fost numit secretar de stat la Guvernul României. Până în iulie 1991, Baltazar a condus Departamentul Informaţiilor Publice şi a fost primul purtător de cuvînt al guvernului Roman.

Plecarea din structurile guvernamentalel-a introdusîn lumea finanţelor internaţionale. Timp de cinci ani, Baltazara fost consilier superior, coordonator al grupului pentru România în Centrala Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare - Londra. La BERD a fost şef deproiect pentru principaleleprograme de finanţare- restructurare derulate de bancă în Romania.

Revenit în politică în 1996, când a răspuns de campania prezidenţială a lui Petre Roman, Baltazar este numit la începutul lui 1997 în funcţia de vicepreşedinte al Fondului Proprietăţii de Stat, scrie Mediafax.

În perioada februarie 1997 - mai 1998, Bogdan Baltazar a fost vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al FPS, iar din octombrie 1990 până în iulie 1991 a fost secretar de stat, şef al Departamentului pentru Informaţii Publice şi purtătorul de cuvânt al Guvernului.

A lucrat în diplomație în perioada comunistă

Bogdan Baltazar a fost director general al Direcţiilor America de Nord şi de Sud, în cadrul MAE (ianuarie 1990 - octombrie 1990), director al Direcţiei Africa din MAE, coordonator al relaţiilor de colaborare economică şi financiară cu ţările zonei (1978 - 1981), secretar I diplomatic în MAE, coordonator al colectivului pentru agenţii specializate economice ale ONU, participant la negocierile de aderare şi apoi la cele curente cu GATT, FMI şi Banca Mondială (1971 - 1978), analist financiar şi şef de proiecte preinvestiţii în cadrul Diviziei de Resurse Naturale şi Transporturi din cadrul PNUD/ONU New York (1968 - 1971), însărcinat cu probleme PNUD/ONU şi ale Consiliului Economic şi Social ONU, MAE (1964 - 1968), asistent la Catedra de Rezistenţa Materialelor a Politehnicii din Bucureşti (1962).

Baltazar a publicat studii şi articole în ţară şi străinătate (New York, Geneva şi Londra) pe probleme de GATT, BIRD, BERD şi în general de economie mondială şi finanţare a proiectelor industriale, precum şi restructurare/privatizare a sistemului bancar românesc.

A susținut proiectul Roșia Montană

„Este trist și revoltător faptul că România nu are proiecte 'la cheie', gata să pornească, iar investițiile străine directe sunt în cădere liberă. Știu un singur proiect major care poate fi implementat rapid, îl știe toată lumea, e vorba de proiectul minier de la Roșia Montană, o investiție directă de două miliarde de dolari. Totuși, răspunsul autorităților, oricare ar fi el, trenează de ani buni. Ce semnal dă România investitorilor, prin această lipsă de decizie? O țară în dezvoltare are nevoie de industrie, nu putem să supraviețuim doar prin construcția de mașini a celor de la Dacia", declara Bogdan Baltazar în martie 2012, după ce România a semnat Tratatul fiscal european.

Un partener al său de afaceri a fost acuzat de deturnare de fonduri în Irak

Un moment controversat în care, indirect, a apărut și numele lui Bogdan Baltazar a fost legat de scandalul din 2007 din SUA al unei uriașe deturnări de fonduri din Irak. În această fraudă a fost implicat Philip Morris, partener de afaceri al lui Bogdan Baltazar.El a fost condamnat la 46 de luni închisoare şi despăgubiri de 3,6 milioane de dolari pentru mită, spălare de bani şi conspiraţie la fraudă.

Un alt personaj implicat în scandal, Seymour Morris, a fost extrădat din România către Statele Unite în mai 2007.

Citiți și Bogdan Baltazar, în 2009: Ion Iliescu a fost cel care a aprobat trimiterea mea la reeducare

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri