A murit jurnalistul şi poetul George Stanca

Data actualizării: Data publicării:
george stanca 1

Scriitorul şi jurnalistul George Stanca a murit la 4 februarie 2019, la vârsta de 71 de ani. Actorul Vladimir Găitan a confirmat pentru AGERPRES vestea decesului scriitorului.


George Stanca, recunoscut ca un înflăcărat susţinător al Rapidului, s-a născut, la 7 mai 1947, la Buftea, judeţul Ilfov. După terminarea studiilor liceale (Liceul "Doamna Stanca" din Bucureşti) în 1965, a urmat cursurile Institutului de Construcţii din Capitală (1973), iar în 1983 a absolvit şi cursul postuniversitar de sistematizare.

A lucrat ca inginer de execuţie (şantier Chiajna), inginer prefabricate (Vitan-Bârzeşti şi Militari BCA), în investiţii (IAPI Turism, Bucureşti), sistematizare teritoriu (arhitect-şef sector 6 Bucureşti) şi proiectare (inginer principal ICRAL Cotroceni).

Profesia sa de bază nu l-a împiedicat să debuteze în "Luceafărul" (1978), cu poezii semnate G.G. Crăciun. I-a apărut volumul de versuri "Tandreţe maximă" (1981), urmat de "Poeme pricinoase" (1983) şi "Excursie cu liftul" (1988), conform "Dicţionarului general al scriitorilor români" (Ed. Albatros, Bucureşti, 2002).

A lucrat ca redactor la revista "Flacăra" şi a colaborat la "România literară", "Scânteia tineretului", "Contemporanul" ş.a. A condus revista "VIP" (1992) şi a publicat reportaje în cotidianul "Adevărul".

În 2004, George Stanca a lansat cartea: "Piese neterminate pentru o vioară dezacordată". Volumul însumează 24 de portrete despre "ţărani şi târgoveţi, mahalagii şi mahalagioaice, umili şi importanţi, proşti şi deştepţi, fireşti şi închipuiţi".

În decembrie 2006, a văzut lumina tiparului cartea sa - "Eu vă sfidez pe toţi - Eseuri consumculturale". Volumul se constituie din articole şi cronici TV, scrise de-a lungul a peste 20 de ani de autor, înainte şi după revoluţia din decembrie 1989. În noiembrie 2011, George Stanca a lansat volumul "Epistolar".

La 22 august 2013, cu prilejul Festivalului "Callatis" de la Mangalia, i-a fost decernat din partea revistei VIP un premiu la categoria "Cultură şi Literatură".

S-a numărat printre autorii care au fost incluşi în antologia de poezii comice "Salonul ludicilor" (Editura Tracus Arte), cu ilustraţii realizate de Horaţiu Mălăele şi prefaţat de scriitorul Ioan Groşan, volum lansat la 27 mai 2014 în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Comediei Româneşti – festCO.

George Stanca a făcut parte din juriul celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Concurs de Muzică Folk "Ziua de Mâine", desfăşurat la Alba Iulia în perioada 11-13 noiembrie 2016.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri