A murit Tudor Postelnicu, fostul șef al Securității. Când era închis la Jilava, i se aduceau damigene cu vin

Data actualizării: Data publicării:
postelnic

Tudor Postelnicu, fostul sef al Securitatii, a murit. Avea 86 de ani şi, de câteva săptămâni, era internat la Spitalul Militar, cu grave probleme respiratorii. Decesul a fost confirmat, pentru Digi24, de soția lui Postelnicu. 

Tudor Postelnicu s-a remarcat în 1977, când a fost membru în comandamentul de reprimare a grevei minerilor din Valea Jiului. Drept urmare, un an mai târziu a fost numit şef al Departamentului Securității Statului. Tudor Postelnicu a fost membru al Comitetului Central al PCR şi ministru de Interne din 1987 şi până la Revoluţie.

Numele lui este legat de urmărirea şi persecutarea mai multor disidenţi, printre care Paul Goma, Ion Caraion, George Constantin şi Gheorghe Ursu.

„El rămâne cu imaginea unei slugi servile, dar foarte periculos pentru că în fanatismul lui faţă de familia Ceauşescu care îl promovase fără merite, era subdotat intelectual, putea să execute orice fel de ordine fără judecată”, spune istoricul Stelian Tănase.

A fost arestat de revoluţionari şi interogat de procurorii militari. Pe 2 februarie 1990, Tudor Postelnicu a fost judecat de Tribunalul Militar Teritorial București, alături de Emil Bobu, Manea Mănescu și Ion Dincă. Iată imagini de atunci:

A fost condamnat la închisoare pe viaţă, i-a fost confiscată averea şi a fost privat de unele drepturi civile. A făcut recurs şi, în urma acestuia, i-a fost schimbată încadrarea din genocid în omor deosebit de grav. Astfel că Tudor Postelnicu a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare.

„În 1990, a fost închis în puscăria Jilava. Din păcate, şi noi am ajuns în Jilava, în 1990, în urma evenimentelor din 13-15 iunie. În acea perioadă, nu aveam acces la nimc, dar la un geam aveam acces. Şi observam că se duceau săptămânal damigene cu vin. Am întrebat la cine duc ăştia vinul şi mi s-a spus că la Postelnicu”, a povestit la Digi24 Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie.

În 1997 a fost din nou condamnat la 18 ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav, în dosarul Autobuzul. Trei tineri au fost omorâţi din ordinul Securităţii, după ce au i-au luat ostateci pe călătorii unui autobuz, în încercarea de a fugi în Occident.

În final, Postelnicu făcut doar şapte ani de închisoare. În 2009, a fost cercetat de procurori și pentru finanțarea teroristului Carlos Şacalul.

Putem vorbi despre o galerie a ruşinii, o galerie a personajelor negative. Ele trebuie cunoscute în toate dimensiunile sale, pentru că ar fi trist să vedem peste o vreme ca nevorbind de aceşti oameni să ne trezim în situaţia că abordam problema comunismului într-o manieră pozitivă”, subliniază istoricul Cosmin Popa.

Citiți și:

Ce pensii primesc foştii ofiţeri comuniști

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri