Abatoarele care au furnizat carne de cal Bucureştiului aparţin familiilor unor înalţi oficiali din Ministerul Agriculturii

Data publicării:
2102 20calu-50908

Carnea etichetată incorect provine din două abatoare din ţară, dar şi de pe piaţa neagră, spun autorităţile. Loturile au ajuns într-un depozit frigorific din judeţul Alba, unde au fost etichetate drept carne de vită. Joi, depozitul avea uşile închise şi zero angajaţi în incintă.

Din Alba, 300 de kilograme de carne au ajuns într-un depozit din Capitală. Directorul acestui depozit spune că este aproape imposibil ca marfa să provină de pe piaţa neagră, pentru că se vede foarte clar că ea a fost tranşată într-un abator specializat.

Au fost confiscate şi de aici 100 de kilograme de carne de cal. Restul de 200 au ajuns în şapte restaurante, fast-food-uri şi pizzerii, deci în farfuriile clienţilor.

Giorgios Ladopoulos, reprezentantul depozitului din Bucureşti, declară că „Produsul incriminat a fost recepţionat de la firma Ady Salve din Blaj, judeţul Alba, ca vrăbioară, pulpă şi antricot de vită etichetat în acest sens. (...) Etichetele atestă că obţinerea cărnii s-a făcut de societăţile autorizate firma CarmOlimp din Braşov şi firma Florea Carn din judeţul Botoşani.”

Firmele despre care vorbește reprezentantul depozitului aparţin unor oficiali din Ministerul Agriculturii. Abatorul din Braşov,CarmOlimp, este deţinut de tatăl secretarului de stat Valentin Şoneriu, iar cel din Botoşani,Florea Carn, de tatăl lui Mihai Ţurcanu, şef al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare .

Mihai Ţurcanu, preşedintele ANSVSA, consideră că acest aspect nu este relevant: carnea provine „dintr-un abator... Contează acest lucru? Dintr-un abator autorizat sanitar-veterinar din Botoşani.

Descoperirea a fost făcută după ce autorităţile române au început controale amănunţite în abatoare şi în unităţile de comercializare a cărnii. Motivul: scandalul izbucnit în Marea Britanie, când România a fost prima ţară acuzată că vinde carne de cal etichetată drept carne de vită. Ulterior s-a descoperit că vinovată era de fapt o companie franceză.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii din România susţin că nu vor arăta toleranţă faţă de cei care se vor dovedi implicaţi în acest scandal, iar de luna viitoare, controalele se extind şi la distribuitorii hipermarketurilor din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri